ΕΕ για τις πληγείσες περιοχές: Έτοιμη να κινητοποιήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης

Έτοιμη να κινητοποιήσει το Κοινωνικό Ταμείο Αλληλεγγύης για τις πληγείσες περιοχές είναι η Κομισιόν σύμφωνα με την επίτροπο για θέματα Συνοχής, Ελίζα Φερέιρα.

«Να εξασφαλίσουμε ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης θα είναι επαρκώς εξοπλισμένο για να αντιμετωπίσει το μέγεθος και τη συχνότητα των καταστροφών», είπε η κυρία Φερέιρα. «Η κλιματική αλλαγή φέρνει πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, πιο ισχυρά και πιο συχνά και έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στους ευρωπαίους πολίτες», ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει τα συλλυπητήρια της στις οικογένειες των θυμάτων.

Ως απάντηση έμπρακτης αλληλεγγύης η επίτροπος τόνισε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, έστειλε βοήθεια προς Βέλγιο, Ελλάδα, Ιταλία Κύπρο κλπ.

Η Κυριά Φερέιρα αναφερόμενη στην Ελλάδα τόνισε ότι: «κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών φέτος το καλοκαίρι κινητοποιήθηκε βοήθεια από 11 κράτη-μέλη, με εναέρια μέσα, οχήματα και εκατοντάδες πυροσβέστες.»

Η κ. Φερέιρα τόνισε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμοι να κινητοποιήσει το Κοινωνικό Ταμείο Αλληλεγγύης, με την Κύπρο να έχει ήδη ζητήσει την βοήθεια του Ταμείου και το ίδιο θα πράξουν και άλλες χώρες.

Επίσης τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια που ο αριθμός των καταστροφών έχει ανέβει κατά πολύ, πολλές χώρες ζητάνε όλο και πιο συχνά τη στήριξη του ταμείου.

«Αυτό έχει περιορίσει τους πόρους μας. Η Κομισιόν, το Συμβούλιο το Κοινοβούλιο θα πρέπει να εξετάσουν όλες τις εναλλακτικές που έχουμε στη διάθεσή μας για να μπορέσει το Ταμείο Αλληλεγγύης να συνεχίσει να βοηθά αυτούς που έχουν πληγεί από τις φυσικές καταστροφές», σημείωσε.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης υποστήριξε ότι «πρέπει να αυξηθούν και να κινητοποιηθούν οι δομές και ο όγκος του Ταμείου Αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Ποια είναι η δίκαιη μετάβαση που εγγυάται ότι κανείς δεν θα μένει πίσω, ότι η ενεργειακή μετάβαση θα καθοδηγείται από την κλιματική δικαιοσύνη» αναρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος άσκησε κριτική στο μηχανισμό RESCEU, λέγοντας ότι «φτάνει συνήθως κατόπιν τραγωδίας και ότι τα κρίσιμα εικοσιτετράωρα στο πεδίο της μάχης βρίσκεται ο λαός, που με αυτοθυσία υπερασπίζεται τη ζωή και το βιός του, καθώς οι υποστελεχομένες κρατικές υπηρεσίες αδυνατούν να ανταποκριθούν». Για το Ταμείο Αλληλεγγύης, είπε ότι «αποδεδειγμένα δεν αποζημιώνει τα πληγέντα λαϊκά νοικοκυριά. «Ο λαός οργανωμένα να παλέψει για άμεση 100% αποζημίωση στους πληγέντες, κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές», κατέληξε.

Δείτε επίσης: Ν. Ηλιόπουλος: «Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να εξαπατά τους νέους με χυδαίες επιχειρήσεις εξαγοράς ψήφων»

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr