ΕΕ: Σχέδιο τεσσάρων σημείων κατά του αμερικανικού προγράμματος επιδοτήσεων

Η ευρωπαϊκή απάντηση στον αμερικανικό νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) αρχίζει να διαμορφώνεται

Σε συνέντευξή του στην Handelsblatt και σε άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ περιγράφει ένα σχέδιο τεσσάρων σημείων που θα αποτελέσει τη βάση για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 9 Φεβρουαρίου.

propoli

Ο IRA είναι ένα τεράστιο πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων“, δήλωσε ο Μισέλ. Ως εκ τούτου, είπε, η ΕΕ πρέπει τώρα να πάρει το μέλλον της στα χέρια της. “Το 2023 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά για τον καθορισμό της πορείας των επόμενων δέκα ετών“.

Ο αμερικανικός νόμος, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του τρέχοντος έτους, παρέχει 369 δισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικές εκπτώσεις και επιδοτήσεις για πράσινες τεχνολογίες. Οι πολιτικοί της Ευρώπης φοβούνται ότι οι τοπικές εταιρείες θα μπορούσαν να μετακινηθούν προς τις ΗΠΑ λόγω των γενναιόδωρων επιδοτήσεων.

Ως απάντηση, ο Michel προτείνει τώρα τα ακόλουθα μέτρα:

Πρώτον, οι κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις θα πρέπει να χαλαρώσουν περαιτέρω. Η Επιτροπή της ΕΕ επεξεργάζεται ήδη μια πρόταση και θέλει να την παρουσιάσει πριν από τη σύνοδο κορυφής. Ο κος Μισέλ δήλωσε ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να διασφαλιστεί ότι οι κρατικές ενισχύσεις δεν θα αποφασίζονται στο μέλλον κατά περίπτωση. Πρέπει να εξακολουθήσουν να υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια για να διασφαλιστούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά.

Δεύτερον, τα χρήματα από το ταμείο ανασυγκρότησης για τον κορονοϊό “NextGen EU” θα πρέπει να ρέουν ταχύτερα και να είναι ευκολότερο να ανακατανεμηθούν. Αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ ζήτησαν μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση της βοήθειας, δήλωσε ο Michel.

Κάθε εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης πρέπει να εγκριθεί με δυσκίνητο τρόπο από την Επιτροπή και τα 27 κράτη μέλη. Τα χρήματα από το ταμείο των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ ρέουν μόνο αργά.

Δείτε επίσης: Καθ’ οδόν για το Κίεβο ο Σαρλ Μισέλ – Τι θα συζητήσει με τον Ζελένσκι

Loading