ΕΕ: Συγκεκριμένη πορεία για υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού έως το 2030

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα μια πορεία προς την ψηφιακή δεκαετία και ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την επίτευξη ψηφιακού μετασχηματισμού.

Η ΕΕ μεταξύ άλλων θα θεσπίσει ένα πλαίσιο διακυβέρνησης βασισμένο σε έναν ετήσιο μηχανισμό συνεργασίας με όλα τα κράτη μέλη.

Η επιτροπή θεωρεί ότι «η ψηφιακή πρόοδος στα κράτη-μέλη υπήρξε πολύ άνιση τα τελευταία χρόνια. Η τάση δείχνει ότι η πρόοδος των χωρών που προχωρούσαν με βραδύ ρυθμό πριν από πέντε χρόνια, παρέμεινε αργή μέχρι σήμερα. Με αυτή τη νέα πορεία προς την ψηφιακή δεκαετία, θα υπάρξει διαρθρωμένη συνεργασία για την επίτευξη των συμφωνημένων στόχων, αναγνωρίζοντας παράλληλα τις διαφορές μεταξύ των σημείων εκκίνησης των κρατών-μελών».

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει:

    – Ένα δομημένο, διαφανές και κοινό σύστημα παρακολούθησης με βάση τον δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI) για τη μέτρηση της προόδου στην επίτευξη καθενός από τους στόχους για το 2030, το οποίο θα περιλαμβάνει και βασικούς δείκτες επιδόσεων (ΒΔΕ).
    – Ετήσια έκθεση για την «Κατάσταση της ψηφιακής δεκαετίας», στην οποία η Επιτροπή θα αξιολογεί την πρόοδο και θα διατυπώνει συστάσεις για δράσεις.
    – Πολυετείς στρατηγικούς χάρτες πορείας για την ψηφιακή δεκαετία ανά κράτος-μέλος, στους οποίους τα κράτη-μέλη θα περιγράφουν τις πολιτικές και τα μέτρα που έχουν θεσπίσει ή προγραμματίσει για τη στήριξη των στόχων του 2030.
    – Ένα δομημένο ετήσιο πλαίσιο για τη συζήτηση και την αντιμετώπιση τομέων στους οποίους σημειώνεται ανεπαρκής πρόοδος, μέσω συστάσεων και κοινών δεσμεύσεων μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών-μελών.
    – Ένα μηχανισμό για τη στήριξη της υλοποίησης πολυκρατικών έργων.

Δείτε επίσης: ΗΠΑ: Στο στόχαστρο του νομοσχεδίου για τον νέο αμυντικό προϋπολογισμό μπαίνουν οι Γκρίζοι Λύκοι

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr