«Είναι σαν την 11η Σεπτεμβρίου για το Ισραήλ» – Πώς περιγράφουν οι κάτοικοι την εισβολή της Χαμάς

«Είναι σαν την 11η Σεπτεμβρίου για το Ισραήλ» – Πώς περιγράφουν οι κάτοικοι την εισβολή της Χαμάς

Ο τουριστικός πράκτορας Ραφαέλ Βαρσάνο μίλησε στο «Πάμε Δανάη!» για τα όσα ζουν οι ισραηλινοί μετά την εισβολή της Χαμάς στο εσωτερικό της χώρας.

«Βρίσκομαι σε μια πόλη νότια του Τελ Αβίβ, η οποία το Σάββατο ήταν όπως και όλες οι πόλεις μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας, και του Τελ Αβίβ υπό την απειλή των ρουκετών των τρομοκρατών της Χαμάς. Από τις 6 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι ήμασταν κάθε 20λεπτο στο καταφύγιο. Ευτυχώς χθες ήταν καλυτέρα αλλά πάλι το βράδυ είχαμε σειρήνες. Χτυπήσαν ένα κτίριο στα 200 μέτρα από το σπίτι μας», είπε αρχικά.

«Ανά πάσα στιγμή πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Σε 30 δευτερόλεπτα να πάμε σε καταφύγιο. Ευτυχώς τα περισσότερα σπίτια έχουν καταφύγιο μέσα στα σπίτια. Φυσικά υπάρχουν και δημόσια καταφύγια. Οι οδηγίες είναι εάν κάποιος οδηγεί, να πέσει κάτω στον δρόμο. Το έζησα ο ίδιος. Ξάπλωσα στον δρόμο για να αποφύγω την ζημιά. Τις τελευταίες μέρες, εάν δεν είναι απαραίτητο δεν βγαίνουμε από το σπίτι η κατάσταση είναι ακραία. Στα σπίτια μας έχουμε φροντίσει να έχουμε εξοπλίσει με νερό και ξηρά τροφή, δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Ζω με την γυναίκα μου και το παιδί μας», συμπλήρωσε ο Ραφαέλ Βαρσάνο.

Για ιστορίες βάναυσης μεταχείρισης, απαγωγών και βασανισμών ο κ. Βαρσάνο ανέφερε:

«Δεν έχω ιστορίες τέτοιες με άτομα που να έχουν βιώσει ιστορίες, αλλά φίλοι μου και οι οικογένειές τους από το νότιο Ισραήλ είναι όμηροι. Είναι πανω από 150 άνθρωποι που είναι όμηροι στη Γάζα. Δεν ξέρουμε όμως αν είναι ζωντανοί. Στην πόλη μου επικρατεί απόλυτη ησυχία, δεν κυκλοφορεί τίποτα».

Υπάρχει η πιθανότητα της βοήθειας;

«Το σκεφτόμαστε. Το υπουργείο Εξωτερικών μαζί με την ελληνική Πρεσβεία έχουν κάνει κινήσεις και όσοι Έλληνες υπήκοοι ήταν εδώ για τουρισμό έχουν γυρίσει στην Ελλάδα. Για τους μόνιμους κατοίκους Ισραήλ όπως εγώ είναι στην ευχέρειά μας να φύγουμε αν θέλουμε. Εμείς το σκεφτόμαστε γιατί είναι μεγάλη η ευθύνη με το παιδί. Οι πτήσεις, είναι λίγες, η ζήτηση απεριόριστη και είναι δύσκολο να βρεις εισιτήριο. Είναι σαν την 11η Σεπτεμβρίου για το Ισραήλ, δεν έχει ξαναϋπάρξει τέτοια φρικαλεότητα», υπογράμμισε κλείνοντας.

Δείτε επίσης: Πόλεμος Ισραήλ: Ιστορίες φρίκης μερικών από τους 100 ομήρους που απήγαγε η Χαμάς

Loading