Με την κατάσταση στο Σουδάν να παραμένει έκρυθμη και την αγωνία για τους εγκλωβισμένους στη Μητρόπολη να εντείνεται, ένας από τους δύο Έλληνες που τραυματίστηκαν το Μεγάλο Σάββατο από την έκρηξη ρουκέτας και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, μίλησε στο OPEN.
«Καλά είμαι, δόξα τον θεό. Έρχεται ο γιατρός, έχουμε αιμορραγία εδώ. Δεν έχει σταματήσει η αιμορραγία και περιμένω τον γιατρό», είπε για την κατάσταση της υγείας του ενώ, άμεση έκκληση για βοήθεια κάνουν οι Έλληνες που είναι εγκλωβισμένοι από το Μεγάλο Σάββατο, μέσα στη Μητρόπολη στο Σουδάν. Όπως λένε στο OPEN, απέξω ακούν συνεχώς πυροβολισμούς και εκρήξεις, με τους ίδιους αλλά και τους υπόλοιπους εγκλωβισμένους εντός του ναού να μην μπορούν να πλησιάσουν ούτε στα παράθυρα. «Πυροβολισμοί, πετάνε σφαίρες πολλές, μέχρι τώρα χτυπάνε. Η ψυχολογία μου ήταν χθες πάρα πολύ χάλια. Σκεφτόμουν όλη τη νύχτα πώς θα βγούμε από τη Μητρόπολη. Είμαστε εδώ και άλλα 15 άτομα από την εκκλησία, που είχαν έρθει από το Σάββατο στις 9.30 το πρωί, εγκλωβισμένοι μέσα στη Μητρόπολη», σημείωσε η Αλεξάνδρα Καλημέρη, μέλος της ελληνικής ομογένειας που έχει εγκλωβιστεί στο Σουδάν.
Οι Έλληνες δεν μπορούν να μετακινηθούν καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να τραυματιστούν θανάσιμα από τις ένοπλες συγκρούσεις οι οποίες δεν έχουν κοπάσει τις τελευταίες 48 ώρες. «Η κατάσταση είναι πολύ χάλια, πυροβολούν συνέχεια, ασταμάτητα, δε σταματούν καθόλου. Ανησυχούμε πάρα πολύ. Ακούμε τους πυροβολισμούς μέχρι μέσα», λέει άλλη Ελληνίδα που είναι εγκλωβισμένη στην αφρικανική χώρα, όπου οι επικοινωνίες είναι δύσκολες, ενώ δεν υπάρχει, ούτε νερό, ούτε ρεύμα. «Δεν περιγράφεται πως είναι. Δηλαδή, δύσκολα. Δεν περιγράφεται με λόγια, μόνο πυροβολισμούς. Οι πυροβολισμοί είναι το ελάχιστο. Βόμβες, ρουκέτες, το ακούτε κι εσείς. Το νερό είναι κομμένο, το ρεύμα κομμένο, το ίντερνετ κομμένο. Μόνο με προσευχή, με τίποτα άλλο», σημειώνει ένας άλλος από τους εγκλωβισμένους, ο Γιώργος Μαυρίκος.
Με εντολή του υπουργού εξωτερικών, ενεργοποιήθηκε η μονάδα διαχείρισης κρίσεων προκειμένου να βρεθεί τρόπος για να δοθεί βοήθεια στους Έλληνες εγκλωβισμένους. «Βασικό μέλημα, σε αυτή τη χρονική στιγμή, παραμένει η ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν. Είναι απαραίτητο να τηρηθούν όσα αναφέρονται στις χθεσινές σχετικές οδηγίες που δόθηκαν από το υπουργείο εξωτερικών. Οι δύο Έλληνες τραυματίες βρίσκονται σε νοσηλευτικό ίδρυμα και μέχρι τούδε δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλους Έλληνες τραυματίες. Για οτιδήποτε νεότερο θα υπάρξει σχετική ενημέρωση», ανέφερε με ανακοίνωσή του το υπουργείο εξωτερικών.
«Η κατάσταση δεν είναι και τόσο καλή, σήμερα είναι χειρότερα από εχθές. είμαστε σε αναμονή για να δούμε τι θα γίνει από δω και πέρα», υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, ενώ, οι άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί τη Μητρόπολη, Αιθίοπες, Σουδανοί και Ρώσοι, πέραν των Ελλήνων, ανησυχούν και για τις προμήθειες που λιγοστεύουν.
Οι δραματικές εκκλήσεις των εγκλωβισμένων
Στη δημοσιότητα έφερε το Open φωτογραφία ντοκουμέντο από τα τραύματα ενός εκ των δύο Ελλήνων που τραυματίστηκαν από ρίψη ρουκέτας στο Σουδάν.
Ο τραυματίας μετέφερε στον δημοσιογράφο Μίλτο Σακελλάρη πώς βγήκε γρήγορα από το αυτοκίνητό του μετά την επίθεση με ρουκέτα και ένας άνθρωπος με όχημα, μετέφερε τον ίδιο και τον άλλο Έλληνα στο νοσοκομείο.
Οι Έλληνες κάνουν δραματική έκκληση για βοήθεια με τον ομογενή που έστειλε στο Open την φωτογραφία του να αναφέρει πως αιμορραγεί στο πόδι του και πως δεν υπάρχουν γιατροί στο νοσοκομείο καθώς δεν μπορούν να φτάσουν στο σημείο λόγω των οδομαχιών.
Ο τραυματίας λέει επίσης πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στη χώρα, με τον ίδιο παρότι νοσηλευόμενος, να μην έχει φάει καλά και να μην έχει πιει νερό, με την κατάστασή του να είναι εξαιρετικά δύσκολη.
«Συνεχείς μάχες, δεν σταματάνε καθόλου»
Για τις δραματικές στιγμές που ζει στη χώρα μίλησε στην ΕΡΤ και η κυρία Μαρία Καλλιπέτη: «Η κατάσταση είναι εμπόλεμη, έχει ξεκινήσει από το Σάββατο από τις 8 το πρωί από τα προάστια έξω από το Χαρτούμ και στις 7:30 με 10 πμ, ακριβώς στην καρδιά του Χαρτούμ όπου είναι και το σπίτι μας δίπλα στα 500 μέτρα από την ελληνική κοινότητα και την ελληνική εκκλησία».
«Γίνονται συνέχεια τρομερές μάχες, δεν σταματάνε καθόλου, δεν έχουν σταματήσει ούτε για την προσευχή που είναι στις 6 το απόγευμα για το Ραμαζάνι τους. Ηρεμούν κάπως τα πράγματα το βράδυ αλλά από τις 4 πμ και μετά ξεκινάνε πάλι με βομβαρδισμούς» περιγράφει.
Όσο για το πώς ξεκίνησε η διαμάχη είπε: «Δεν είχε προηγηθεί κάτι, αλλά το κράτος ήταν σε μία ένταση γιατί έπρεπε κανονικά, από ό,τι λέγανε, τα τέσσερα πρώτα χρόνια κυβερνούσε ο στρατός και θα έπρεπε τώρα από τις 4 Απριλίου και μετά να παραδώσουν τα ηνία στη δημοκρατία, στους πολίτες. Φυσικά ο στρατός, τώρα όχι ο στρατός της κυβέρνησης, ένας άλλος στρατός δεν θέλει να παραδώσει τα ηνία».
Βίντεο ντοκουμέντο με τους εγκλωβισμένους Έλληνες στην εκκλησία
Νωρίτερα, ο ΣΚΑΪ μετέδωσε βίντεο ντοκουμέντο μέσα από την ελληνορθόδοξη Μητρόπολη στο Χαρτούμ, όπου βρίσκονται από την Κυριακή του Πάσχα εγκλωβισμένοι 15 Έλληνες.
Μέσα από το μισόκλειστο παράθυρο φαίνονται οι εχθροπραξίες και την ίδια στιγμή ακούγονται διαρκώς πυροβολισμοί και εκρήξεις. Μέσα από την εκκλησία, η κυρία Αλεξάνδρα Καλημέρη περιγράφει τη δραματική κατάσταση, με την οποία είναι αντιμέτωποι οι Έλληνες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Χαρτούμ του Σουδάν.
«Περνάμε πολύ δύσκολα, οι πυροβολισμοί από έξω δεν σταματάνε, δεν μπορούμε να βγούμε έξω. Ο θυρωρός της ελληνικής κοινότητας ήρθε και μας παρακάλεσε να μην βγούμε έξω γιατί υπάρχουν σκοτωμένοι άνθρωποι και συνεχώς πέφτουν πυροβολισμοί. Έχουμε μαζί μας τρία μικρά παιδάκια. Λίγα τρόφιμα, που ίσως αύριο τελειώσουν. Όλο το Σουδάν δεν έχει ρεύμα» περιέγραψε η κυρία Καλημέρη.
Παράλληλα, ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας επισήμανε στην ΕΡΤ ότι μέσα στο κτίριο της Μητρόπολης είναι εκείνος και 15 Έλληνες, Αιθίοπες, Σουδανοί και Ρώσοι
Σε ερώτηση για το πώς είναι η κατάσταση εντός της Μητρόπολης στο Χαρτούμ του Σουδάν και τι ανάγκες υπάρχουν απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα κι ότι υπάρχουν προμήθειες. «Είμαστε σε αναμονή του τι θα γίνει από εδώ και πέρα» τόνισε.
Σημειώνεται πως μεταξύ διασταυρούμενων πυρών, οι άμαχοι πληρώνουν βαρύ τίμημα: τουλάχιστον 97 μεταξύ αυτών έχουν σκοτωθεί, περίπου οι μισοί στο Χαρτούμ.
Πηγή: ethnos.gr