Εμβολιασμός για παιδιά – Ποιες χώρες εμβολιάζουν ανηλικούς έως και 12 ετών

Πολλαπλές κυβερνήσεις, ευρωπαικές και μη, προχωρούν σε ραγδαία επέκταση του προγράμματος ανοσοποίησης ανηλίκων, με εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού ακόμη και σε νήπια

Η ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής «Δέλτα» έχει ήδη οδηγήσει στον πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων σε ανήλικους, ιδίως μετά την επαναφορά των μαθημάτων δια ζώσης. Ταυτύχρονα με την επιβράδυνση των ρυθμών εμβολιασμού των ενηλίκων, οι παραπάνω συνθήκες έχουν οδηγήσει όλο και περισσότερο αριθμό κυβερνήσεων στην συμπερίληψη ανηλίκων όλο και μικρότερων ηλικιών στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού κατά του Covid-19.

Tο παράδειγμα της Αυστραλίας είναι ενδεικτικό. Η κυβέρνηση ήδη έχει αρχίσει τον εμβολιασμό παιδιών 12 έως 15 ετών, ενώ πρόσφατη επιστημονική μελέτη προειδοποιεί ότι με βάση, νεότερες εκτιμήσεις, υπολογιστικά μοντέλα και του ισχύοντος «μικτού» εμβολιαστικού προγράμματος- η συλλογική ανοσία δεν θα είναι εφικτή, εάν δεν εμβολιαστούν και τα παιδιά από 5 ετών και άνω.

Ακόμη βέβαια και με διαφορετικές προσεγγίσης και ταχύτητες, στις περισσότερες χώρες που έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό ανηλίκων, οι δόσεις χορηγούνται σε παιδιά έως 12 ετών, με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) να έχει εγκρίνει τη χρήση του εμβολίου της Pfizer στην ηλικιακή κατηγορία 12-15 ετών και το εμβόλιο της Moderna για παιδιά και εφήβους 12-17 ετών. Ταυτόχρονα, στις ΗΠΑ, έχει ήδη δοθεί η η πρώτη εντολή υποχρεωτικότητας στον εμβολιασμό κατά της Covid-19 στο Λος Άντζελες, για τους μαθητές από 12 ετών και άνω.

Κάποιες χώρες έχουν κάνει ένα βήμα παραπέρα, έχοντας ήδη εγκρίνει τον εμβολιασμό μικρότερων παιδιών ή ακόμη και νηπίων.

Στον ίδιο δρόμο οι Ευρωπαικές κυβερνήσεις

Με πρωτοπόρες την Γαλλία και την Δανία, ο εμβολιασμός ανηλίκων άνω των 12 ετών έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο και τον Ιούλιο αντίστοιχα, με το 56% του πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένο στη Γαλλία και 83,5% στη Δανία.

Ακολουθεί η Γερμανία, όπου σχεδόν δύο μήνες μετά την επιστημονική σύσταση για εμβολιασμό των παιδιών 12 έως 15 ετών με υποκείμενα νοσήματα, οι αρχές επέτειναν το μέτρο για όλους τους ανήλικους αυτής της ηλικιακής κατηγορίας. Το 37,3% εξ αυτών έχει λάβει μια δόση εμβολίου και το 25,8% έχει πλήρως ανοσοποιηθεί.

Έχοντας υπόψην αντίστοιχα την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, η Ιταλία άρχισε τον εμβολιασμό των παιδιών 12-18 ετών από τα μέσα Αυγούστου, με το 62,43 % να έχει λάβει μία δόση και το 44,95 % να είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Ακόμη γρηγορότερη κινείται η Ισπανία, όπου από τα περίπου 4 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 12-19 ετών της χώρας, το 79,2% έχει ήδη λάβει την πρώτη δόση εμβολίου, με το 58,4% να έχει πια ανοσοποιηθεί.

Τελευταία προσθήκη στις χώρες που ξεκινούν τον εμβολιασμό ανηλίκων αποτελεί το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ μετά της 9 Σεπτέμβρη η Σλοβακία έχει ξεκινήσει τον εθελοντικό εμβολιασμό ακόμη μικρότερων παιδιών, ηλικίας 5-11 ετών.

Ανησυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έχουν εγκρίνει από τις αρχές Μαΐου τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά από 12 ετών και άνω.

Ωστόσο, παρά την «επέλαση» της παραλλαγής «Δέλτα», μόλις το 54,6% των Αμερικανών έχει πλήρως εμβολιαστεί., ενώ σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, η αύξηση στα κρούσματα κοροναϊού στα παιδιά αγγίζει πλέον το 240% από τον Ιούλιο.

Στη δημόσια συζήτηση πλέον, κυριαρχεί η επέκταση του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού και ακόμη στα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, ενώ σύμφωνα με τον Άλμπερτ Μπουρλά, διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ο φαρμακευτικός κολοσσός θα δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών του εμβολίου κατά της Covid-19 σε παιδιά 6 μηνών έως 5 ετών.

Εμβολιάζοντας τα νήπια

Παράλληλα, η Κούβα, η οποία πρόσφατα ξεκίνησε την εκστρατεία ανοσοποίησης παιδιών ηλικίας 13 έως 17 ετών, με εγχώριας παρασκευής εμβόλια, ανακοίνωσε επέκταση του προγράμματος ακόμη και σε νήπια ηλικίας μόλις 2 ετών, από αυτή την εβδομάδα.

Πρόκειται για τη πρώτη χώρα που εμβολιάζει τόσο μικρά παιδιά, ενώ είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Κίνας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ότι προχωρούν στον εμβολιασμό παιδιών από 3 έως 17 ετών και της Χιλής, η οποία έχει ξεκινήσει τον εμβολιασμό παιδιών από 6 ετών και άνω με το κινεζικό σκεύασμα CoronaVac.


Δείτε επίσης: Πούτιν – κορονοϊός: Επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Sputnik-V «Μία εβδομάδα αυτοαπομόνωσης επαρκεί για τον Πούτιν»

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr