Ενεργειακή κρίση: Για black out ετοιμάζεται η Γερμανία – Την παραγωγή δική τους ηλεκτρικής ενέργειας ξεκινούν οι πολίτες

Ενεργειακή κρίση: Για black out ετοιμάζεται η Γερμανία – Την παραγωγή δική τους ηλεκτρικής ενέργειας ξεκινούν οι πολίτες

Για πιθανό black out ανησυχεί η Γερμανία, τη στιγμή που πολλοί Γερμανοί καταφεύγουν στην δική τους παραγωγή ενέργειας.

Η Γερμανία επιδιώκει να συνάψει νέες συμφωνίες με τους μεγάλους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας για να μειώσει την χρήση κατά τον χειμώνα σε περίπτωση που το φυσικό αέριο διατίθεται με δελτίο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι δύο μεγαλύτεροι φορείς εκμετάλλευσης δικτύου στη νότια Γερμανία προσεγγίζουν τεράστιους κατασκευαστές όπως η BASF SE για να μάθουν κατά πόσο μπορούν να μειώσουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, εφόσον χρειαστεί. Οι συνομικίες έχουν ήδη ξεκινήσει με ορισμένες εταιρείες για να συμφωνήσουν σε συμβόλαια που θα επιτρέπουν τα black out για ορισμένες ώρες την ημέρα καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, σύμφωνα με φορέα του κλάδου.

Η Γερμανία παράγει περίπου το 15% της ενέργειάς της από φυσικό αέριο, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει έλλειμμα επειδή, σε περίπτωση έντονου κρύου, οι προμήθειες είναι πιθανό να εξαντληθούν στην κάλυψη της ζήτησης των νοικοκυριών για θέρμανση. Η Γερμανία ήταν απρόθυμη να παραδεχτεί ότι οι περικοπές μπορεί να γίνουν απαραίτητες αυτόν τον χειμώνα σε σύγκριση με τη γειτονική Γαλλία, η οποία έχει δηλώσει ότι ενδεχομένως να χρειαστεί black out εκατοντάδων ωρών.

Το σχέδιο της Γερμανίας προβλέπει οργανωμένες διακοπές ρεύματος σε ορισμένες περιοχές, επιτρέποντας στις εταιρείες να προγραμματίσουν τον σχεδιασμό τους εκ των προτέρων. Ωστόσο, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας είπε ότι «δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις ότι η ασφάλεια του εφοδιασμού ή η σταθερότητα του συστήματος διατρέχουν κίνδυνο».

«Ο συντονισμός γίνεται τώρα διμερώς. Πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος να δούμε black out τον χειμώνα είναι πολύ ρεαλιστικός», δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο Sebastian Bolay, ειδικός σε θέματα ενέργειας στην Ένωση Γερμανικών Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων.

Ορισμένες περιοχές της Γερμανίας είναι καλύτερα προετοιμασμένες από άλλες με τις νότιες πολιτείες να αντιμετωπίζουν υψηλότερους κινδύνους κατάρρευσης λόγω της χαμηλότερης δυναμικότητας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη κάνει παρόμοιες προετοιμασίες για διακοπές στην παροχή ρεύματος αυτόν τον χειμώνα, αφού η Ρωσία διέκοψε τις αποστολές φυσικού αερίου ως αντίποινα για τις κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Amprion GmbH και η Tennet TSO GmbH, δύο από τους μεγαλύτερους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, δήλωσαν ότι πράγματι διεξάγουν συνομιλίες με εταιρείες.

Δική τους ενέργεια παράγουν οι Γερμανοί

Στη δική τους παραγωγή ενέργειας στρέφονται πολλοί Γερμανοί λόγω της ενεργειακής κρίσης. Η εγκατάσταση μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας και η τοποθέτηση μικροσταθμών αιολικής ενέργειας αποτελούν μερικές από τις λύσεις που ακολουθούν οι γερμανοί πολίτες προκειμένου να εξοικονομησουν ενέργεια και παράλληλα χρήματα.

«Προσπαθεί κανείς να εξοικονομήσει κάτι και τα χρήματα που εξοικονομούνται μένουν απλός στο λογαριασμό, έτσι μπορούν να εξοικονομηθούν για ένα τέτοιο ηλιακό σύστημα σαν αυτό» αναφέρει ο Γιούργκεν Λοός, ο οποίος πρόσφατα εγκατέστησε ηλιακούς συλλέκτες στο μπαλκόνι του.

Όπως αποκαλύπτει σχετικό ρεπορτάζ της DW – Greek, συνεχώς αυξάνεται η ζήτηση και για τις μικροανεμογεννήτριες.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε όφελος περίπου 3.500 κιλοβατώρες που μπορούμε να τροφοδοτήσουμε το σπίτι. Σε τιμή περίπου 50 σεντ ανά κιλοβατώρα. Δηλαδή 1.750 ευρω.Από άποψη χρημάτων είμαστε αυτάρκεις γι΄αυτό το σύστημα» αναφέρει ο Τόμας Μπρέμερ, ιδιοκτήτης ανεμογεννήτριας.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι μεγάλοι προμηθευτές ενέργειας βλέπουν ήδη τα κέρδη τους να μειώνονται γι’ αυτό και συμβουλεύουν τους πελάτες τους να μην εγκαθιστούν μικρούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Επιπλέον υπάρχουν διάφορα γραφειοκρατικά προβλήματα τα οποία όμως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσπαθεί να καταργήσει ορισμένα από αυτά.

Δείτε επίσης: Σοϊλού: «Οι ΗΠΑ κανονίζουν τους λογαριασμούς τους στα Βαλκάνια μέσω της Ελλάδας»

Loading