Ενεργειακή κρίση: Μεϊμαράκης και Σπυράκη σχολιάζουν τα μέτρα της Κομισιόν (pics & vid)

Σήμερα στις 12:00 η κ. Σπυράκη γνωστοποίησε σε ελληνική αποστολή δημοσιογράφων τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την ενέργεια – Με επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά απαντά η Ευρώπη στην ενεργειακή κρίση

Ρεπορτάζ: Έλενα Ιατρίδου

Αύξηση εισαγωγών μη ρωσικού φυσικού αερίου. Ταχύτερη ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμηση ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτοί είναι οι βασικοί άξονες του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χαράζει την οδό διαφυγής από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, με σκοπό τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ να απεξαρτηθούν από τη Ρωσία μέχρι το 2027, επιταχύνοντας την πράσινη μετάβαση.

Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και επικεφαλής της Ευρωομάδας της ΝΔ στις Βρυξέλλες κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, τόνισε ότι «το μείγμα της ενεργειακής πολιτικής είναι μείγμα εθνικής πολιτικής είναι μείγμα εθνικής πολιτικής» και συμπλήρωσε πως γι’ αυτόν τον λόγο «είναι δύσκολο να ομοφωνήσουμε και να βρούμε μια ευρωπαϊκή κατεύθυνση».

«Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια με πρωτοβουλία και της Μαρίας Σπυράκη για να μπορέσουμε να έχουμε μια ευρωπαϊκή λύση στην ενέργεια. Αυτό είναι πολύ δύσκολο γιατί το μείγμα της ενεργειακής πολιτικής είναι μείγμα εθνικής πολιτικής. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χώρα έχει διαφορετική ποσόστωση στο συγκεκριμένο μείγμα, από το αέριο, από το πετρέλαιο και από οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει με την ενέργεια.

Η Γαλλία έχει και πυρηνική ενέργεια κάτι που δεν έχει καμία άλλη χώρα. Όπως καταλαβαίνετε είναι δύσκολο να ομοφωνήσουμε και να βρούμε μια ευρωπαϊκή κατεύθυνση, σε ένα ζήτημα που στα κράτη μέλη ισχύει η εθνική πολιτική».

Παράλληλα μιλώντας για τα μέτρα της κυβέρνησης είπε:

«Η ελληνική κυβέρνηση πήρε μέτρα εθνικής πολιτικής για να βοηθήσει τους αδύναμους στον τομέα της ενέργειας. Ξέρουμε ότι αυτά τα μέτρα δεν είναι αρκετά για κάποιους αδύναμους πολίτες. Θα προσπαθήσουμε να έχουμε μια ευελιξία από τους ευρωπαϊκούς πόρους έτσι ώστε να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε περισσότερο».

Η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη από την πλευρά της δήλωσε ότι «στο πρώτο πακέτο μέτρων εμφανίζεται μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα». Εξηγώντας ποια είναι αυτή η ευκαιρία, έκανε λόγο για «εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες μέσα από συγκεκριμένα σχήματα».

«Το ενεργειακό μίγμα είναι μια εθνική αρμοδιότητα. Σήμερα η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα μια δέσμη μέτρων που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των τιμών ενέργειας. Αυτό είναι το πρώτο πακέτο, και το δεύτερο θα ανακοινωθεί λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 30 Μαΐου» είπε αρχικά η κ. Σπυράκη.

«Σ’ αυτό το πρώτο πακέτο εμφανίζεται μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα. Αυτή η ευκαιρία είναι η διαδικασία εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες μέσα από συγκεκριμένα σχήματα. Αυτή θεωρείται μια πολύ μεγάλη ευκαιρία η οποία δίνει τη δυνατότητα παραγωγής και κατανάλωσης ρεύματος από τους πολίτες.

Είναι πραγματικά ένα πολύ μεγάλο βήμα το οποίο αφορά τη χώρα μας που έχει ηλιοφάνεια σχεδόν όλες τις μέρες του χρόνου» συνέχισε.

Μιλώντας για άλλα μέτρα τόνισε ότι «μια σειρά από άλλα μέτρα είναι να γίνουν συστάσεις σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να μειώσουμε την ενεργειακή κατανάλωση».

Για τις ενέργειες που έχει κάνει μέχρι τώρα η ελληνική κυβέρνηση, είπε πως «έχει προχωρήσει με ένα πολύ γενναίο πακέτο το οποίο ξεπερνά τα 3,5 δισ. στην κατεύθυνση της επιβολής πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου. Πλέον είναι θέμα συζήτησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση η διαδικασία ελέγχου των τιμών στη χονδρική ούτως ώστε να μπορέσουμε κεντρικά ως Ευρωπαίκή Ένωση να συνδράμουμε τα κράτη μέλη σε αυτήν την κατεύθυνση».

Δείτε επίσης: Η Σουηδία και η Φινλανδία κατέθεσαν επισήμως αίτημα για την ένταξή τους στo NATO