Ενώπιον δικαστηρίου των ΗΠΑ, ο κολομβιανός βαρόνος των ναρκωτικών «Οτονιέλ» δηλώνει ένοχος

Ο ως πρότινος πανίσχυρος αρχηγός της επίφοβης συμμορίας Clan del Golfo της Κολομβίας, ο «Οτονιέλ», ο οποίος εκδόθηκε στις ΗΠΑ τον Μάιο του 2022, ομολόγησε χθες Τετάρτη την ενοχή του στην κατηγορία της διεθνούς διακίνησης κοκαΐνης.

Στο τέλος ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μπρούκλιν, ο Ντάιρο Αντόνιο Ούσουγα Νταβίντ, ή Οτονιέλ, 51 ετών, ανέγνωσε γραπτή δήλωση με την οποία παραδέχθηκε πως διευθέτησε τη μεταφορά 96 και πλέον τόνων κοκαΐνης στις ΗΠΑ μέσω της κεντρικής Αμερικής και του Μεξικού.

Αφού ομολόγησε ακόμη πως, στο πλαίσιο της «στρατιωτικής δουλειάς» του, «διαπράχθηκαν φόνοι» από μέλη της οργάνωσής του, που μετράει ως και 6.000 μέλη, παραδέχθηκε πως η συμμορία του «εγγυάτο την ασφάλεια εργαστηρίων και διακινητών ναρκωτικών και επέβαλε φόρους» για την κοκαΐνη που διερχόταν από εδάφη υπό τον έλεγχό της.

«Όταν καταδικαστεί, ο Ούσουγα Νταβίντ θα εκτίσει από την ελάχιστη υποχρεωτική ποινή 20 ετών κάθειρξης ως ισόβια κάθειρξη. Στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ομολογία της ενοχής του, δέχθηκε ακόμη την απόφαση να κατασχεθούν 216 εκατομμύρια δολάρια» που εξασφάλισε από την παράνομη δραστηριότητά του, ανέφερε ο Μπρίον Πις, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μπρούκλιν.

Ο Οτονιέλ, επικεφαλής από το 2012 της συμμορίας που ίδρυσαν υπολειμματικές δυνάμεις ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων, δήλωσε ένοχος για την πολυετή διοίκηση εγκληματικής οργάνωσης, για συνωμοσία με σκοπό την παρασκευή και τη διάθεση κοκαΐνης, και για συνωμοσία για τη διακίνηση κοκαΐνης διά θαλάσσης, κατηγορία που περιεχόταν σε δίωξη σε βάρος του από ομοσπονδιακό δικαστήριο της Φλόριντας.

Δείτε επίσης: Ζελένσκι: «Σημαντικό βήμα στην πορεία προς τη νίκη» η παράδοση των αμερικανικών αρμάτων μάχης Abrams