Ερντογάν: “Η επιστολή των απόστρατων Ναυάρχων περιέχει υπαινιγμούς για πολιτικό πραξικόπημα, δεν είναι καθήκον τους”

Ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε με σφοδρότητα σήμερα στην ομάδα απόστρατων Ναυάρχων, τους “SEA LIONS”, που υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή στην οποία επικρίνουν το σχέδιο του Τούρκου προέδρου για τη δημιουργία της «Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης», καλώντας την Κυβέρνηση να μην αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Μοντρέ,

Ο “Σουλτάνος” τους κατηγορεί ότι υπονοούν ένα «πολιτικό πραξικόπημα», αναφέροντας σε ομιλία του στην Άγκυρα:  «Το καθήκον των απόστρατων ναυάρχων δεν είναι να εκδίδουν δηλώσεις που περιέχουν υπαινιγμούς για ένα πολιτικό πραξικόπημα. Κανένας αξιωματικός εν αποστρατεία δεν έχει το δικαίωμα να ακολουθεί μια τέτοια πορεία».

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη επιστολή ξεπερνά την ελευθερία της έκφρασης, αν και ανέφερε ότι είναι δεσμευμένος στη Συνθήκη.

Υπενθυμίζεται οτι νωρίτερα σήμερα 10 απόστρατοι ναύαρχοι συνελήφθησαν μετά την ανοικτή επιστολή που υπέγραψαν οι 100 και πλέον απόστρατοι ναύαρχοι στην οποία επικρίνουν το σχέδιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη δημιουργία της «Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης», καλώντας τη χώρα να μην αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Μοντρέ του 1936, η οποία εγγυάται ως γνωστόν την ελεύθερη διέλευση των πλοίων από τα Στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια, τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό πολέμου.

Στην ανοιχτή επιστολή τους, οι 104 απόστρατοι ναύαρχοι τονίζουν ότι είναι «ανησυχητικό» να ξεκινήσει μια συζήτηση για τη Συνθήκη, συνεκτιμώντας ότι η συμφωνία αυτή «προστατεύει κατά τον καλύτερο τρόπο τα τουρκικά συμφέροντα».

Στον αντίποδα, υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι καταδίκασαν από χθες αυτήν την κοινή δήλωση, επισημαίνοντας πως αποτελεί μια απευθείας πρόκληση σε μια πολιτική κυβέρνηση, λέγοντας πως η στάση αυτή παραπέμπει σε παλιότερες παρεμβάσεις του στρατού και κυρίως το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Δείτε επίσης: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρουσιάσει τα αιτήματά της στον Ερντογάν

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ