Ερντογάν σε Μητσοτάκη: Δεν χρειαζόμαστε τρίτους ανάμεσα μας – Το 2021 θα είναι μια ήσυχη χρονιά για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας

Ερντογάν σε Μητσοτάκη: Δεν χρειαζόμαστε τρίτους ανάμεσα μας – Το 2021 θα είναι μια ήσυχη χρονιά για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι συμφώνησε να συνεχίσει να χρησιμοποιεί διαύλους επικοινωνίας με την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στα πλαίσια της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Δεν χρειάζονται μεσολαβητές με την Ελλάδα, θα συναντιέμαι απευθείας με τον πρωθυπουργό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν ενώ πρόσθεσε:

«Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τον μηχανισμό διαλόγου και να κάνουμε πιθανά βήματα για μια θετική ατζέντα. Του είπα ότι δεν υπάρχει λόγος να μπαίνουν τρίτοι ανάμεσα μας».

Σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά, ο Ερντογάν είπε: «Ένα ένα να αρχίσουμε να καθαρίζουμε το τραπέζι. Αυτό το τραπέζι δεν πρέπει να είναι τραπέζι προβλημάτων, αλλά λύσεων».

Το 2021 θα είναι μια ήσυχη χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις , πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Κυβερνητικές πηγές: «Βήμα προς ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι»

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, σύμφωνα με το iefimerida.gr, πως το τετ α τετ έγινε σε θετικό κλίμα και «έσπασε ο πάγος» ανάμεσα στις δύο πλευρές. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν «να αφήσουμε πίσω την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφορές που υπάρχουν».

«Η συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν αποτέλεσε ένα βήμα προς ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι», τόνισαν κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά το τετ α τετ των δύο ηγετών, που διήρκεσε 50 λεπτά. Σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε «σε θετικό κλίμα και υπήρξε μία συμφωνία αμοιβαίας κατανόησης ότι η ένταση του 2020 δεν μπορεί να επαναληφθεί, ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνει μία προσπάθεια να αποφευχθούν οι προκλήσεις, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις».

Διευκρινίστηκε, δε, ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε μία σειρά ζητημάτων, με κυριότερο αυτό της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όμως αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο συζητήσεων, όπως οι διερευνητικές επαφές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι πολιτικές διαβουλεύσεις, ως το πλαίσιο συνεννόησης που μπορεί να οδηγήσει στην εκτόνωση της έντασης».

Η συζήτηση Μητσοτάκη-Ερντογάν για το προσφυγικό

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η συζήτηση των δύο ηγετών περιεστράφη και γύρω από το προσφυγικό-μεταναστευτικό. «Σταθερή θέση μας είναι πως μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία στο συγκεκριμένο θέμα, αρκεί να αποφεύγονται οι προκλήσεις, όπως αυτές που βιώσαμε τον Μάρτιο του 2020».

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ότι θα ήταν μία κίνηση καλής θέλησης να δεχθεί η Τουρκία να πάρει πίσω τους 1.450, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της προώθησης της θετικής ατζέντας, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στη συμφωνία ανάμεσα στους δύο αρμόδιους υφυπουργούς.

Ο παράγοντας Μπάιντεν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσήλθε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ με μια στάση απέναντι στην Ελλάδα την οποία – αυτό είναι βέβαιο – δεν την έχουμε συνηθίσει, τουλάχιστον το τελευταίο διάστημα.

Ο Ερντογάν έφτασε να χαρακτηρίσει την Ελλάδα «σύμμαχο χώρα» και δήλωσε πως η επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ αυτής και της Τουρκίας είναι πολύ σημαντική για «την σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή».

Η αλλαγή κυβέρνησης στις ΗΠΑ έχει πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτήν την αλλαγή στάσης. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ακόμα και πριν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε με πολύ σκληρά λόγια για τον Τούρκο πρόεδρο και μόλις «μπήκε» στον Λευκό Οίκο ακολούθησε μια εκ διαμέτρου αντίθετη πολιτική απέναντι στην Τουρκία σε σχέση με τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ.

Η Ουάσινγκτον άσκησε έντονη κριτική στην Άγκυρα για τις κινήσεις της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και επέβαλε κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, καθώς η τελευταία αγόρασε τους ρωσικούς πυραύλους S-400. Ακύρωσε επίσης την πώληση στην Άγκυρα 100 μαχητικών αεροσκαφών F-35 και ανέστειλε τη συμμετοχή τουρκικών εταιρειών στην κατασκευή εξαρτημάτων των F-35.

Ο Ερντογάν πιεσμένος από από την προβληματική σχέση του με την νέα διοίκηση των ΗΠΑ έδειξε να συναινεί στην ανάγκη για ένα ήσυχο καλοκαίρι στο Αιγαίο. Πρόκειται για μια σαφής αλλαγή τακτικής από τον Τούρκο πρόεδρο, τουλάχιστον όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, καθώς οι τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο παραμένουν.

Δείτε επίσης: Συνάντηση Μπόρις Τζόνσον – Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ: Ανατολική Μεσόγειος και Κυπριακό στην ατζέντα

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play