Έβρος: Κατέλαβε η Τουρκία ελληνικό έδαφος;

Διάβημα προς την Άγκυρα έστειλε η Αθήνα μετά την καταπάτηση της ελληνικής πλευράς στον Νότιο Έβρο από τους Τούρκους.

Συγκεκριμένα το θέμα έχει δημιουργηθεί εδώ και καιρό καθώς Τούρκοι χωροφύλακες και στρατιωτικοί έχουν εγκατασταθεί σε ελληνικό έδαφος.

propoli

Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα κομμάτι γης το οποίο έχει υποστεί διάβρωση λόγω των μεγάλων όγκων νερού, με την Τουρκική πλευρά να το εκμεταλλεύεται και να περνάει σε «κατάληψη» του.

Μάλιστα το συγκεκριμένο κομμάτι όπως και άλλα τμήματα του Έβρου ανήκουν στην Ελλάδα από το 1923, όταν και υπογράφηκε η Συνθήκη της Λωζάνης.

Η συγκεκριμένη περιοχή που που φέρεται να έχει καταπατηθεί από τους Τούρκους είναι περίπου 16 στρέμματα.

Μάλιστα ο κ. Δένδιας την προηγούμενη Τετάρτη είχε αναφερθεί στο συγκεκριμένο συμβάν, σε συνέντευξη του στην ΕΡΑ.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για την κατάσταση στον Έβρο και για την ανάπτυξη Τούρκικων δυνάμεων στον Έβρο, ο κ. Δένδιας τόνισε:

«Εγώ εύχομαι να πάμε σε μια συνεννόηση. Υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού. Σας το είπα εμμέσως στην αρχή, ορθά δεν το παρατηρήσατε, το είπα κι εγώ μ’ έναν τρόπο… Δεν μ’ αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δυο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι. Αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα

Αντίδραση υπήρχε και από την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία μέσω των τομεαρχών Άμυνας και Εξωτερικού, ζητάει από την Κυβέρνηση και τον Κ. Δένδια εξηγήσεις για όσα γίνονται στον Έβρο.

Συγκεκριμένα οι κ. Κατρούγκαλος και Δρίτσας αναφέρουν σε δήλωση τους:

Η Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα τα πολιτικά κόμματα για τις αυθαίρετες, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζονται εδώ και δύο μέρες στη μεθοριακή περιοχή του Έβρου και για τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει. 

Χθες ο Υπουργός Εξωτερικών υποβάθμισε το θέμα τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να δημιουργήσει ένταση για ζήτημα που μπορεί να λυθεί από μια κοινή επιτροπή.

Θεωρεί ότι δεν είναι η Τουρκία που δημιούργησε την ένταση;

Θεωρεί ότι θα έπρεπε η αρμόδια επιτροπή να είχε συγκληθεί πριν προβεί σε ενέργειες στην περιοχή η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού;

Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Άμυνας για το θέμα;

Τα θέματα αυτά απαιτούν γνώση, ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα. Η έλλειψη στρατηγικής και το διπλωματικό κενό που αναδεικνύεται σε σχέση με την Τουρκία, εγκυμονεί εμφανείς κινδύνους για τον τόπο. 

Δείτε επίσης:

Έβρος: Νέο επεισόδιο με πυροβολισμούς από Τούρκους

Loading