Έτοιμες οι υπογραφές για την αμυντική συμφωνία με την Αμερική – Για προστασία των ελληνικών εδαφών δεσμεύεται ο Μπλίνκεν

Ο Νίκος Δένδιας και ο Αμερικανός ομόλογός του υπογράφουν σε λίγη ώρα τα δεσμευτικά έγγραφα

Στις 16:30 σήμερα το απόγευμα ώρα Ελλάδος, θα «πέσουν» οι υπογραφές για την πενταετή Συμφωνία Αμοιβαία Αμυντική Συνεργασία (Mutual Defense Cooperation Agreement -MDCA) μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, στο πλαίσιο του τρίτου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου των δύο χωρών.

Το διμερές σύμφωνο θα φέρει επάνω του τις υπογραφές του επικεφαλής του State Department, κ. Άντονι Μπλίνκεν και του Έλληνα ομολόγου του, Νίκου Δένδια, ο οποίος βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στην Ουάσιγκτον, πραγματοποιώντας σειρά διπλωματικών επαφών, μεταξύ των οποίων και με εξέχοντα μέλη του Κογκρέσου.

Στα συμφωνηθέντα αυτής της διπλωματικής επιτυχίας για την Ελλάδα, παραχωρούνται σημαντικές δυνατότητες για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ώστε να αναπτυχθούν περαιτέρω σε ελληνικές περιοχές ενδιαφέροντος, όπως την Αλεξανδρούπολη, τη Σούδα, το Λιτόχωρο, το Στεφανοβίκειο και τη Λάρισα.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα αποκτήσουν επίσημη πρόσβαση για ασκήσεις στο πεδίο βολής του Λιτοχώρου, δικαίωμα μεταστάθμευσης στην 1η ΤΑΞΑΣ (Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού) στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας και στρατωνισμό σε στρατόπεδα στην Αλεξανδρούπολη, εκτός από τις ήδη θεσμοθετημένες διευκολύνσεις στο ναύσταθμο της Σούδας, στην Κρήτη.

Όσον αφορά την Αλεξανδρούπολη, η γεωπολιτική της σημασία στην ευρύτερη περιοχή αναβαθμίζεται από τη Συμφωνία, καθώς θα αποτελέσει το βασικό φορέα υποδοχής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, ώστε να σταθμεύουν συστηματικά, προκειμένου να αναπτύσσουν επιχειρησιακές δραστηριότητες στην Ανατολική Ευρώπη.

Υπογραμμίζεται ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν εγκατασταθεί αμερικανικές δυνάμεις σε στρατόπεδα του Δ’ Σώματος Στρατού στην περιοχή και χρησιμοποιούν το λιμάνι της πόλης.

Για την συμφωνία τοποθετήθηκε και ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, δηλώνοντας πως, «η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ αναβαθμίζει περαιτέρω τη χώρα γεωστρατηγικά και πολιτικά. Ενισχύει τη θέση της Ελλάδος στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και εμπεδώνει διεθνώς το ρόλο της ως παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας αλλά και ως ασφαλούς επενδυτικού προορισμού. Αποκτά μεγαλύτερη σημασία τώρα η δέσμευση των ΗΠΑ στην Ελλάδα, που γίνεται σε μια περίοδο αναπροσαρμογής των προτεραιοτήτων και μετατόπισης του ενδιαφέροντός τους από την Ευρώπη».

«Η ανανέωση, σε συνδυασμό με το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία δύο χρόνια με το νομοσχέδιο East Med Act και το νομοσχέδιο για την ελληνοαμερικανική αμυντική και διακοινοβουλευτική συνεργασία, προσφέρουν ισχυρή στήριξη στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου, κάνοντας παράλληλα λόγο για «ενεργητική και σώφρονα διπλωματία» εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, που οδηγεί σε «αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες και να προάγουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, σε όλες τις διαστάσεις σε όλο το εύρος».

Οι υπόλοιποι παίκτες στην σκακιέρα

Η σημερινή υπογραφή έχει υπερβεί ήδη σε γεωπολιτικό επίπεδο τα στενά όρια του διμερούς της πλαισίου, καθώς παράγει βροντερά διπλωματικά αποτελέσματα στην Ανατολική Μεσόγειο, στον απόηχο και της ελληνογαλλικής συμφωνίας.

Πέραν της τουρκικής αμηχανίας που εξέφρασε ο ΥΠΕΞ των γειτόνων, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με την δριμεία επίθεση προς την Ουάσιγκτον, πως εξοπλίζει Σύριος τρομοκράτες, η σημερινή υπογραφή αποτυπώνειτον αναβαθμισμένο ρόλο που αποδίδουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα, μετά την αποχώρησή τους από την Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό, διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι με την συνομολόγηση της πενταετούς αμυντικής συμφωνίας η Ουάσιγκτον αναλαμβάνει εμμέσως την υποχρέωση να μην επιτρέψει επίθεση τρίτης χώρας στο έδαφος που φιλοξενεί τόσο σημαντικές βάσεις για την στρατιωτική της μηχανή.

Παράλληλα, η Συμφωνία εξασφαλίζει και επιχειρησιακά την Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, σε μια περίοδο που η Βορειοατλαντική Συμμαχία επικαιροποιεί το ρόλο της στο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Σε επίπεδο υψηλού συμβολισμού, άλλωστε, κατά τη στιγμή της υπογραφής της Συμφωνίας, η οποία θα μεταδίδεται ζωντανά από τον ιστότοπο του State Department, 15 αμερικανικά μαχητικά F-15 βρίσκονται στη 110 ΠΜ στην Λάρισα, την «καρδιά» της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, καθότι πλησίον της βάσης εδρεύει το ΑΤΑ (Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας).

Παράλληλα, η αμερικανική δέσμευση για προστασία της ελληνικής εδαφικής κυριαρχίας αναμένεται να αποτυπωθεί και γραπτά,, αλλά και στο κείμενο επιστολής που θα απευθύνει, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν προς τον κ. Δένδια.

Στην επιστολή αυτή, ο επικεφαλής του State Department φαίνεται ότι θα επαναλαμβάνει την «αφοσίωση» των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας στη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή, δεσμευόμενος να αποτρέψουν ενέργειες που θα απειλούν την σταθερότητα. 

Δείτε επίσης: Νορβηγία: «Τρομοκρατική ενέργεια» η επίθεση με τόξο που άφησε 5 νεκρούς – «Ο δράστης έχει ασπαστεί το ισλάμ»

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr