Έτσι λειτουργεί ο «Σιδερένιος Θόλος» του Ισραήλ -«Ανιχνεύει, αξιολογεί, καταρρίπτει τις ρουκέτες» [εικόνα]

Έτσι λειτουργεί ο «Σιδερένιος Θόλος» του Ισραήλ -«Ανιχνεύει, αξιολογεί, καταρρίπτει τις ρουκέτες» [εικόνα]

Από τη στιγμή που η Χαμάς εξαπέλυσε ρουκέτες στο Ισραήλ, προέκυψαν αναρίθμητα ερωτηματικά σχετικά με το πώς κατάφεραν να διαπεράσουν το σύστημα Iron Dome.

Το Iron Dome έχει σχεδιαστεί να καταρρίπτει εισερχόμενα βλήματα, διαθέτοντας ραντάρ ανίχνευσης πυραύλων. Εν συνεχεία, ένα σύστημα εντολών και ελέγχου υπολογίζει γρήγορα ένα ένα εισερχόμενο βλήμα αποτελεί απειλή ή είναι πιθανό να χτυπήσει μια ακατοίκητη περιοχή. Εάν ο πύραυλος αποτελεί απειλή, ο Iron Domes εκτοξεύει πυραύλους από το έδαφος για να καταστρέψει τα εχθρικά βλήματα στον αέρα.

Σε όσους βρίσκονται στο έδαφος, μια άμεση αναχαίτιση ακούγεται σαν ένας δυνατός κρότος και μερικές φορές μπορεί να γίνει αισθητή στο έδαφος.

Πώς λειτουργεί ο Iron Dome
Το CNN δημιούργησε ένα γραφικό παρουσιάζοντας πώς ακριβώς λειτουργεί
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τα συστήματα αεράμυνας που έχουν σχεδιαστεί για να σταματούν τους βαλλιστικούς πυραύλους, ο Iron Dome στοχεύει τους μη κατευθυνόμενους πυραύλους που παραμένουν σε χαμηλό ύψος – ο τύπος που συχνά εκτοξεύεται από μαχητικές ομάδες στη Γάζα.

Υπάρχουν 10 συστοιχίες Iron Dome σε όλο το Ισραήλ, καθεμία από τις οποίες περιλαμβάνει τρεις έως τέσσερις εκτοξευτές, σύμφωνα με την Raytheon και το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. Το σύστημα μπορεί να μεταφερθεί και απαιτεί μόλις λίγες ώρες για να εγκατασταθεί, ενώ οι ίδιοι οι πύραυλοι αναχαίτισης είναι ιδιαίτερα ευέλικτοι. Έχουν μήκος 3 μέτρα, έχουν διάμετρο περίπου 15 εκατοστά και ζυγίζουν 90 κιλά κατά την εκτόξευση, ανέφερε το 2012 ο όμιλος ανάλυσης ασφαλείας IHS Jane’s.

Δείτε επίσης: ΗΠΑ: 7χρονη πέθανε από μπαλόνι μετά το πάρτι γενεθλίων της

Loading

Play