Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Mετά από δέκα χρόνια διαβουλεύσεων… Γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις, διά νόμου

Μια ιστορικής σημασίας νομοθεσία ψηφίστηκε από την ΕΕ, καθώς πλέον θα είναι υποχρεωτική η ποσόστωση για τη συμμετοχή περισσότερων γυναικών στα Δ.Σ. εισηγμένων επιχειρήσεων.

Η νέα νομοθεσία προβλέπει ότι, το αργότερο από τον Ιούνιο του 2026, τουλάχιστον ένα ποσοστό 40% των θέσεων “μη εκτελεστικών διοικητικών στελεχών” και 33% των θέσεων “εκτελεστικών διοικητικών στελεχών” θα πρέπει να στελεχώνεται με γυναίκες στις επιχειρήσεις που έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο. Η νομοθεσία δεν αναφέρεται ρητώς στις γυναίκες, αλλά στο “υποεκπροσωπούμενο φύλο”. Η ουδέτερη γλώσσα είναι ηθελημένη. Τη νομοθεσία θα μπορούν να επικαλεστούν και οι άνδρες, εάν στο μέλλον ο αριθμός των γυναικών σε επιτελικές θέσεις είναι μεγαλύτερος από εκείνον των ανδρών.

Προς το παρόν συμβαίνει το αντίθετο. Φτάνει μάλιστα στα όρια του κωμικού, όπως λέει, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Στρασβούργο, η Αυστριακή Έβελιν Ρέγκνερ, συνεισηγήτρια του Ευρωκοινοβουλίου για τη νέα νομοθεσία: “Στην Αυστρία λέμε γελώντας ότι επικρατεί το ‘φαινόμενο Τόμας’. Λόγω οικειότητας ή συνάφειας ένας διευθυντής που λέγεται Τόμας είναι πιθανότερο να επιλέξει για διάδοχό του έναν άλλον Τόμας, παρά μία γυναίκα. Η έτερη εισηγήτρια Λάρα Βόλτερς υποστηρίζει ότι “και στην Ολλανδία υπάρχει ένα αντίστοιχο ‘φαινόμενο Πίτερ’. Θα δείτε πολύ περισσότερους ‘Πίτερ’, παρά γυναίκες σε επιτελικές θέσεις μεγάλων επιχειρήσεων.

Εφαρμόζεται η οδηγία στις ελληνικές επιχειρήσεις;

Σημειώνεται ότι η νέα νομοθεσία δεν βρίσκει εφαρμογή σε “μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που απασχολούν έως 250 εργαζόμενους”. Αυτό είναι λογικό για τα δυτικοευρωπαϊκά μεγέθη. Τί γίνεται όμως με τη μικρή ελληνική αγορά, στην οποία οι επιχειρήσεις με περισσότερες 250 εργαζόμενους είναι λίγες και δεν θεωρούνται απλώς “μικρομεσαίες”; Υπάρχει πρόβλεψη για αντίστοιχη οδηγία; “First things first”, λέει η ευρωβουλευτής Έβελιν Ρέγκνκερ. “Δεν ξεκινάμε με βάση το τι θα θέλαμε στον ιδανικό κόσμο, αλλά το τι είναι εφικτό σήμερα. Από αύριο το πρωί θα αρχίσουμε την προσπάθεια για κάτι καλύτερο”.

Πάντως η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζενμπεργκ (Ν.Δ.) δηλώνει στη DW ότι πρόκειται για μία “ιστορικής σημασίας νομοθεσία για την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων“, αν αναλογιστούμε ότι “σύμφωνα με σημερινά στοιχεία τα Δ.Σ. των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον ευρωπαϊκό χώρο αποτελούνται από άνδρες σε ποσοστό πάνω από 70%. Η νέα νομοθεσία δίνει επιτέλους στις γυναίκες μία δίκαιη ευκαιρία για ίση εκπροσώπηση, καθώς καθιερώνονται διαφανείς διαδικασίες πρόσληψης. Ωστόσο, έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσουμε. Η ουσιαστική ισότητα των φύλων δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της εκάστοτε νομοθεσίας”.

“Eίναι θέμα νοοτροπίας, αλλά…”

Απαντώντας στην ερώτηση της DW, εάν η ίση εκπροσώπηση είναι θέμα νομοθεσίας ή νοοτροπίας, η Έβελιν Ρέγκνερ λέει ότι “προφανώς είναι κυρίως θέμα νοοτροπίας, γιατί τουλάχιστον στην Αυστρία, αλλά και στη Γερμανία, βλέπουμε συχνά να υπάρχει αυτή η αντιμετώπιση απέναντι στις γυναίκες ότι ‘πώς να το κάνουμε, πρέπει να προσέχουν και το σπίτι και τα παιδιά’”. Υπάρχουν επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της ίσης εκπροσώπησης, αλλά οι αλλαγές γίνονται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, γι αυτό “χρειαζόμαστε δεσμευτικά μέτρα. Αυτός ήταν ο λόγος που, πριν από δέκα χρόνια, η τότε Επίτροπος Βιβιάνε Ρέντινγκ είχε αναλάβει πρωτοβουλία για μία ευρωπαϊκή οδηγία”.

Η νέα νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ σε είκοσι μέρες μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Τώρα η πρόεδρος της Ευρωβουλής Ρομπέρτα Μετσόλα εύχεται “να μην περάσουν άλλα δέκα χρόνια μέχρι την επόμενη πρωτοβουλία για την ίση εκπροσώπηση των γυναικών”.

Οι γυναίκες σε κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ

Το 2019, δυο ευρωπαϊκά όργανα είχαν για πρώτη φορά γυναίκες στη θέση του προέδρου. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάγιεν έγινε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με το Κολέγιο Επιτρόπων να απαρτίζεται από 12 γυναίκες και 14 άντρες.

Επίσης, η Κριστίν Λαγκάρντ έγινε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ύστερα από ψήφισμα του Κοινοβουλίου που ζητούσε τον διορισμό περισσότερων γυναικών σε κορυφαίες θέσεις του οικονομικού και νομισματικού τομέα.

Ο τομέας λήψης οικονομικών αποφάσεων εξακολουθεί να σημειώνει τη χαμηλότερη βαθμολογία όσον αφορά την ισότητα των φύλων και την εκπροσώπηση των γυναικών στην ΕΕ.

Περισσότερα για την έμφυλη ισότητα και τα δικαιώματα των γυναικών: 

Πηγή: Deutsche Welle

Δείτε επίσης: Ο διπλός πονοκέφαλος του Μητσοτάκη και η ζημιά που του προκαλεί η ακρίβεια