Φυσικό αέριο: Στα 25 ευρώ η διεθνής τιμή του

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κυμαίνεται η τιμή του φυσικού αερίου σε διεθνές επίπεδο, κάτι που αποτελεί απόρροια της χαμηλής ζήτησης, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τον χειμώνα.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ολλανδικού TTF η τιμή αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στα 25 ευρώ, ανατρέποντας τα περσινά δεδομένα, όταν το φυσικό αέριο είχε ξεπεράσει ακόμα και το πετρέλαιο, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο ελαφρύς χειμώνας συνολικά στην Ευρώπη, έχει οδηγήσει τη ζήτηση για φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Την ίδια στιγμή, παρατηρείται υψηλή διαθεσιμότητα προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, ενώ και η πληρότητα των αποθηκευτικών χώρων παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Το ότι οι αποθήκες αερίου στην ΕΕ είναι γεμάτες συνεπάγεται πως οι ανησυχίες για ελλείψεις σε βιομηχανία και νοικοκυριά δεν έχουν μετουσιωθεί σε πράξη.

Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική για τη χώρα μας, καθώς ολόκληρος ο προϋπολογισμός έχει στηριχτεί στην παραδοχή ότι το φυσικό αέριο στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ δεν θα ξεπεράσει τα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών για πιθανό γέμισμα των αποθηκών φυσικού αερίου της Ευρώπης από τα τέλη Αυγούστου, συνηγορούν στη διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα αν και εκφράζονται επιφυλάξεις για το τι µπορεί να συμβεί από το φθινόπωρο καθώς αρκετοί παράγοντες παραμένουν σε αβεβαιότητα.

Επιστροφή της Κίνας για παράδειγμα στην κανονικότητα µετά το φθινόπωρο όπως και ένας κρύος χειμώνας µπορεί να ανατρέψουν τη σημερινή εικόνα καθώς θα αυξήσουν τη ζήτηση οδηγώντας και πάλι τις τιµές σε υψηλά επίπεδα.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι δύσκολα θα ξαναδούμε τις αστρονομικές τιμές της περυσινής περιόδου όταν η τιµή του φυσικού αερίου στις 26 Αυγούστου έσπασε όλα τα προηγούμενα ρεκόρ και έφτασε στα 345 ευρώ ανά µεγαβατώρα και η τιμή ρεύματος στη χονδρεµπορική αγορά της Ελλάδας τον ίδιο µήνα στα 429,388 ευρώ ανά µεγαβατώρα.

Δείτε επίσης: Σαλαμίνα: Κατέρρευσε εργαζόμενος σε δεξαμενή πλοίο

Loading