Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών της G20 συναντώνται σήμερα στην Ουάσινγκτον, στη σκιά του πολέμου της Ουκρανίας ο οποίος απειλεί να παραλύσει τις συνομιλίες και να υπονομεύσει την πρόοδο για την εφαρμογή ενός κοινού πλαισίου με στόχο την αναδιάρθρωση του χρέους των φτωχότερων χωρών
Είναι η πρώτη φορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, που συναντώνται οι υπουργοί Οικονομικών της G20. Λίγες ημέρες προτού να ξεσπάσει ο πόλεμος, στις 18 Φεβρουαρίου, έφυγαν από την Τζακάρτα, στην Ινδονησία, αφού δεσμεύτηκαν να «συντονιστούν» για να ισχυροποιήσουν την παγκόσμια ανάκαμψη. Η ρωσική επίθεση επισκίασε αυτές τις προοπτικές, πυροδότησε περαιτέρω τον πληθωρισμό και προκάλεσε επισιτιστική κρίση.
Η Ινδονησία, που προεδρεύει στην G20, επανέλαβε ότι θα παραμείνει ουδέτερη, παρά τις πιεστικές εκκλήσεις άλλων χωρών να αποκλείσει τη Ρωσία από τις συνεδριάσεις των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Μεταξύ άλλων, στην Ομάδα των 20 μετέχουν οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, η Ιαπωνία, η Γαλλία και η Γερμανία.
Ορισμένοι υπουργοί, όπως η Αμερικανίδα Τζάνετ Γέλεν και ο Γάλλος ομόλογός της Μπρουνό Λεμέρ, αποφάσισαν να εκδηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους μποϊκοτάροντας ορισμένες συνεδριάσεις σήμερα. Συμμετείχαν ωστόσο στην εναρκτήρια συνεδρίαση, που ήταν αφιερωμένη στην παγκόσμια οικονομία, για να δείξουν πόσο επηρεάζει τον κόσμο ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κάλεσε τις χώρες να συνεχίσουν να συνεργάζονται μεταξύ τους, παρά τις εντάσεις. «Καμία χώρα δεν μπορεί να επιλύσει μόνη τα προβλήματά της. Είναι προφανές ότι η συνεργασία πρέπει να συνεχιστεί και θα συνεχιστεί», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Οι χώρες της Δύσης αντέδρασαν στην εισβολή στην Ουκρανία επιβάλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία, με στόχο να της στερήσουν τις χρηματοδοτικές πηγές της. Ορισμένες ρωσικές τράπεζες αποκόπηκαν από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα Swift και η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει πλέον πρόσβαση σε ένα μέρος των αποθεματικών της.
Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες θέλουν να εντείνουν τις πιέσεις σστη Ρωσία. Άλλες χώρες, όπως η Γερμανία που εξαρτάται από τη Ρωσία για τον ανεφοδιασμό της σε ενέργεια, εμφανίζονται επιφυλακτικές. Πηγές της γερμανικής κυβέρνησης είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η γερμανική αντιπροσωπεία θα συμμετάσχει σήμερα στις συνεδριάσεις της G20 «παρά την πιθανή παρουσία Ρώσων εκπροσώπων» σε αυτές.«Είμαστε προφανώς της άποψης ότι δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να σαμποτάρει, ευθέως ή εμμέσως, τη σημαντική, πολυμερή εργασία μας», επισήμαναν.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ είχε δηλώσει την Δευτέρα στην εφημερίδα Bild ότι οι Γερμανί «δεν θα αφήσουν αναπάντητα τα ψέματα και την προπαγάνδα» της Ρωσίας.
Στο υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας υπάρχει η αίσθηση ότι ορισμένοι υπουργοί της G20 θα αποχωρήσουν από τις συνεδριάσεις όταν θα πάρουν τον λόγο οι Ρώσοι εκπρόσωποι.
Πολλές χώρες, με πρώτη τη Γαλλία, είχαν ζητήσει να προσκληθεί στη σύνοδο ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας Σέρχι Μαρτσένκο. Η παρουσία του (ή η συμμετοχή του μέσω βιντεοκλήσης) δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Παρά τις εντάσεις, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα έχουν ζητήσει να μην χαθεί η ευκαιρία αυτή και να τεθεί σε εφαρμογή το κοινό πλαίσιο για την αναδιάρθρωση του χρέους των φτωχότερων χωρών. Περίπου το 60% των χωρών αυτών είναι υπερχρεωμένες ή εκτιμάται ότι θα διατρέξουν σύντομα αυτόν τον κίνδυνο.
Στην Ευρώπη, όπως και στις ΗΠΑ, εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο η G20 θα καταφέρει να συμφωνήσει και να εκδώσει ένα κοινό ανακοινωθέν.
Δείτε επίσης: Ουκρανία: Ένα κομβόι με αμάχους αναχώρησε από τη Μαριούπολη
- Αλλαγή στάσης του Λίαμ Γκάλαχερ για το αγαπημένο του χριστουγεννιάτικο τραγούδι
- Χρήστος Μάστορας: «Πήρα την ελληνική υπηκοότητα και έχω μια ταυτότητα, η οποία γράφει λάθος ημερομηνία γέννησης»
- Super League: Τα τελευταία δύο ματς του 2024 σε Τρίπολη και Κρήτη
- ΑΔΜΗΕ: Νέα εναλλακτική διαδρομή για τη σύνδεση της Ελλάδας με την Κεντρική Ευρώπη
- Δήμος Δέλτα: Απόφαση για τα Ανταποδοτικά Δημοτικά Τέλη 2025