G20-Ουκρανία: Η Κίνα εμποδίζει την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος

G20-Ουκρανία: Η Κίνα εμποδίζει την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος

Οι υπουργοί Οικονομικών της G20 δεν έχουν κατορθώσει να συμφωνήσουν σε κείμενο κοινού ανακοινωθέντος για την ολοκλήρωση της συνόδου του Μπανγκαλόρ, εξαιτίας των διαφωνιών.

«Οι συζητήσεις είναι δυσκολότερες σε σχέση με τις προηγούμενες συνόδους διότι ο πόλεμος συνεχίζεται», δήλωσε η ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνιο.

Κατά συνέπεια, «ορισμένες θέσεις είναι ίσως λιγότερο εποικοδομητικές σχετικά με ορισμένα θέματα», δήλωσε η ισπανίδα υπουργός.

Η Κίνα επιδιώκει την άμβλυνση της διατύπωσης σχετικά με την Ουκρανία στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Στην συγκυρία αυτή, δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες συμφωνίας σε κοινό ανακοινωθέν, σύμφωνα με πηγές της συνόδου, διότι «η Κίνα δεν θέλει να καταδικάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Τον περασμένο χρόνο, κατά την διάρκεια τριών συνόδων των υπουργών Οικονομικών της G20, δεν έγινε δυνατή η έκδοση κοινού ανακοινωθέντος.

Η Κίνα δεν έχει υποστηρίξει, ούτε επικρίνει δημόσια την ρωσική επίθεση, αλλά έχει επανειλημμένα εκφράσει την υποστήριξή της προς την Μόσχα απέναντι στις δυτικές κυρώσεις.

Από την πλευρά της η Ινδία, η οποία προεδρεύει της G20, διατηρεί σχέσεις με την Ρωσία και δεν έχει καταδικάσει την ρωσική εισβολή.

Γαλλία και Γερμανία υποστήριξαν χθες την εγγραφή της λέξης «πόλεμος» στο τελικό ανακοινωθέν.

Στην Ουκρανία, «γίνεται πόλεμος. Και αυτός ο πόλεμος έχει μία αιτία, μία και μοναδική αιτία, και αυτή είναι η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ υποστήριξε τις δηλώσεις του γερμανού ομολόγου του.

«Είμαστε αντίθετοι με οποιαδήποτε υποχώρηση στο κοινό ανακοινωθέν, σε σχέση με τη διακήρυξη που έγινε στο Μπαλί για τον πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Τον Νοέμβριο, οι αρχηγοί κρατών της G20 συναντήθηκαν στο Μπαλί της Ινδονησίας. Στο τελικό ανακοινωθέν αναφερόταν ότι «τα περισσότερα μέλη καταδίκασαν κατηγορηματικά τον πόλεμο».

Δείτε επίσης: Ουκρανία: «Μη ρεαλιστική» η πρόταση της Κίνας, λέει ο σύμβουλος του Ζελένσκι

Loading

Play