Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα είναι πιθανότατα υποψήφιος για την επανεκλογή σην προεδρία της χώρας σε έξι μήνες , ανακοίνωσε σήμερα ένα σχέδιο επενδύσεων ύψους 30 δισεκ. ευρώ για πέντε χρόνια, το οποίο έχει στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας και την ανάπτυξη των τεχνολογιών του μέλλοντος στη Γαλλία.
«Η στρατηγική για το 2030 πρέπει να μας οδηγήσει να επενδύσουμε 30 δισεκ. ευρώ προκειμένου να απαντήσουμε» σε αυτό που μπορεί να θεωρηθεί «ένα είδος έλλειμμα ανάπτυξης στη Γαλλία», δήλωσε ο Μακρόν ενώπιον περίπου 200 επικεφαλής επιχειρήσεων και φοιτητών στο μέγαρο των Ηλυσίων.
Η Γαλλία πρέπει να «ξαναγίνει ένα μεγάλο έθνος καινοτομίας», επέμεινε ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία η χώρα να «ξαναβρεί έναν ενάρετο κύκλο: να καινοτομεί, να παράγει, να εξάγει και με αυτόν τον τρόπο να χρηματοδοτεί το κοινωνικό (της) μοντέλο» και να το «καθιστά βιώσιμο».
Ο Μακρόν αναφέρθηκε λεπτομερώς στα κύρια σημεία του σχεδίου του “Γαλλία 2030”, το οποίο ευνοεί την πυρηνική ενέργεια με μια επένδυση ύψους ενός δισεκ. ευρώ.
«Ο υπ΄αριθμόν ένα στόχος, είναι να έχουμε στη Γαλλία μέχρι το 2030 μικρού μεγέθους καινοτόμους πυρηνικούς αντιδραστήρες με καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων», είπε.
Ο δεύτερος στόχος είναι να γίνει η Γαλλία «επικεφαλής στο πράσινο υδρογόνο» με την κατασκευή «δύο γιγάντιων εργοστασίων».
«Να ανοικοδομήσουμε το πλαίσιο για την παραγωγική ανεξαρτησία Γαλλίας και Ευρώπης»
«Πρέπει να επενδύσουμε μαζικά ώστε να βοηθήσουμε στην απανθρακοποίηση» της βιομηχανίας, είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
Αναφέρθηκε κυρίως στους τομείς του χάλυβα, του τσιμέντου και της χημικής παραγωγής που χρειάζονται πράσινο υδρογόνο προκειμένου να αντικαταστήσουν την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, καθώς και στην «τροφοδοσία φορτηγών, λεωφορείων, τρένων και αεροπλάνων».
Ο Μακρόν είπε πως το σχέδιο θα δίνει ρόλο κλειδί σε μικρές, ευέλικτες νεοφυείς επιχειρήσεις (start-up) για την οικοδόμηση του βιομηχανικού μέλλοντος της Γαλλίας παράλληλα με τους καθιερωμένους επιχειρηματικούς κολοσσούς.
Επικαλούμενος την αρχική έλλειψη προστατευτικών μασκών προσώπου όταν ξέσπασε η πανδημία της COVID-19, ο Μακρόν είπε πως η κρίση έδειξε, από τη μια πλευρά, πόσο πραγματικά ευάλωτοι είμαστε όλοι και, από την άλλη, πόσο κρίσιμης σημασίας είναι η εγχώρια καινοτομία και βιομηχανική παραγωγή.
«Πρέπει να ανοικοδομήσουμε το πλαίσιο για την παραγωγική ανεξαρτησία της Γαλλίας και της Ευρώπης», είπε και πρόσθεσε πως η καινοτομία θα είναι κλειδί εν μέσω του παγκόσμιου ανταγωνισμού για την ηγεσία και την πρόσβαση σε πρώτες ύλες. «Ο νικητής τα παίρνει όλα», είπε.
Άλλοι στόχοι για το 2030 περιλαμβάνουν την επένδυση στους ημιαγωγούς και την ενίσχυση της καινοτομίας στον γαλλικό τομέα της υγείας, περιλαμβανομένης της βιοϊατρικής.
Τα 30 δισεκ. ευρώ προστίθενται σε ένα σχέδιο 100 δισεκ. ευρώ για την ανάκαμψη της οικονομίας που ανακοινώθηκε πέρυσι προκειμένου η Γαλλία να αντεπεξέλθει στην πανδημία του κορονοϊού και ένα μεγάλο μέρος του κατευθύνθηκε στην προώθηση πιο πράσινων ενεργειακών πολιτικών.
Η παρουσίαση αυτού του σχεδίου επενδύσεων στις βιομηχανίες του μέλλοντος πραγματοποιείται έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Ο απερχόμενος πρόεδρος δεν είναι ακόμη επίσημα υποψήφιος, όμως, εκτός απροόπτου, αναμένεται να διεκδικήσει μια δεύτερη προεδρική θητεία.
- Το λεπτότερο μακαρόνι του κόσμου αποκαλύπτεται μέσω ηλεκτρονικού μικροσκοπίου
- Επανένταξη του Σβαμπ ενόψει αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης
- Σημαντική νίκη για τον ΠΑΣ Γιάννινα, διεύρυνε το αήττητο στην έδρα του
- Παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας: Ανακοίνωση της κυβέρνησης τον Δεκέμβριο
- Π. Μπίλλιας: «Απαραίτητη η απομάκρυνση των ΙΧ από τα κέντρα των πόλεων – Το flyover συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση»
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr