Γαλλία: 40 εκατ. πολίτες έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση – Πάνω από 160.000 άτομα διαδήλωσαν κατά των μέτρων

Σαράντα εκατομμύρια πολίτες στη Γαλλία έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Αυτό… τουίταρε σήμερα ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σημείωσε επίσης πως αυτός ο αριθμός αναλογεί σε σχεδόν το 60% του πληθυσμού, ενώ τέσσερα εκατομμύρια από αυτούς τους εμβολιασμούς πραγματοποιήθηκαν κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Όλοι μαζί θα νικήσουμε τον ιό. Θα συνεχίσουμε”, έγραψε στο Twitter ο Μακρόν στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Γαλλική Πολυνησία.

Το «υγειονομικό πάσο»

Η ανακοίνωση αυτή πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά την υιοθέτηση από τη γαλλική βουλή του νέου νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το οποίο προβλέπει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ορισμένα επαγγέλματα και εξαρτά την πρόσβαση σε χώρους πολιτισμού και αναψυχής, καθώς και τα ταξίδια, από ένα νέο «υγειονομικό πάσο» – ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού ή διεξαγωγής διαγνωστικού τεστ.

Ο Μακρόν είχε ανακοινώσει στις 12 Ιουλίου την εφαρμογή του υγειονομικού πάσου προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας, το οποίο πυροδοτήθηκε κυρίως από την εξάπλωση του πολύ μεταδοτικού στελέχους Δέλτα. Τις επόμενες μέρες σχεδόν ένα εκατομμμύριο πολίτες έσπευσαν να εμβολιαστούν.

Η κυβέρνηση Μακρόν έχει καταστήσει τους εμβολιασμούς το υπ΄αριθμόν ένα όπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς εμφανίζονται νέες παραλλαγές του κορονοϊού, ουσιαστικά ζητώντας από τους πολίτες να εμβολιαστούν αν θέλουν να συνεχίσουν ανεμπόδιστα την καθημερινή τους ρουτίνα.

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού έχουν συναντήσει έντονες αντιδράσεις από ομάδες πολιτών, που θεωρούν ότι καταπατούν τις πολιτικές τους ελευθερίες.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πάνω από 160.000 άνθρωποι διαδήλωσαν κατά των μέτρων αυτών και δεκάδες συνελήφθησαν.

Το Σάββατο η Γαλλία κατέγραψε σχεδόν 23.000 νέα κρούσματα κορονοϊού, διπλάσια σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα κυρίως λόγω της παραλλαγής Δέλτα.

Ωστόσο, ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ έχει μειωθεί δραματικά σε σχέση με την κορύφωσή του τον Απρίλιο και η κυβέρνηση το πιστώνει αυτό στην επιτάχυνση του ρυθμού εμβολιασμών.

Δείτε επίσης: Τυνησία: Κρίση Δημοκρατίας – Στρατός έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο (video)

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ