Γαλλία: Λαοθάλασσα διαδηλωτών κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης (ΒΙΝΤΕΟ)

3 εκατ. πολίτες στους δρόμους για το συνταξιοδοτικό – Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πλειονότητα των Γάλλων πολιτών υποστηρίζει τις απεργίες και απορρίπτει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια

Νέα λαοθάλασσα πλημμύρισε την Τρίτη, 31 Ιανουαρίου τους δρόμους της Γαλλίας, με το συνταξιοδοτικό Μακρόν να ξεσηκώνει δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων που βγήκαν στους δρόμους για να δηλώσουν την αντίθεσή τους, δίνοντας ταυτόχρονα το στίγμα του αγώνα κατά της πολιτικής που ακολουθεί η γαλλική κυβέρνηση.

Το απεργιακό κύμα παρέσυρε τις μεταφορές, την εκπαίδευση, τους σιδηρόδρομους, τις πτήσεις κλπ, καθώς αρχίζει η συζήτηση του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου στο γαλλικό κοινοβούλιο.

«Είμαστε εδώ, είμαστε εδώ ακόμη κι αν δεν θέλει ο Μακρόν», ήταν το σύνθημα που ακουγόταν παντού.

Όλοι οι συνδικαλιστές ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμμετοχή που είναι μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνην της πρώτης ημέρας κινητοποιήσεων, στις οποίες είχαν λάβει μέρος 1,12 εκατ. άνθρωποι σύμφωνα με τις αρχές, τουλάχιστον δύο εκατομμύρια σύμφωνα με τους διοργανωτές (80.000 έως 400.000 στο Παρίσι).

Η Γαλλία αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη

Κεντρικό σημείο και το κυριότερο σημείο αιχμής που προκαλεί αντιδράσεις είναι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη το 2030. Θα υλοποιηθεί με μια σταδιακή προσαρμογή ανάλογη της ηλικίας των εργαζομένων, καθώς θα προστίθενται τρεις μήνες στην ηλικία συνταξιοδότησης ανά έτος. Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο εργασίας που διέρρευσε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, αρχικά η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξηθεί στα 63 έτη και τρεις μήνες το 2027 και στη συνέχεια θα φθάσει στα 64 έτη το 2030.

Παράλληλα, όμως, η μετακίνηση της ηλικίας συνταξιοδότησης θα συνοδεύεται από την εσπευσμένη εφαρμογή του λεγόμενου νόμου «Τουρέν» του 2014, που προβλέπει επιμήκυνση του χρονικού διαστήματος στη διάρκεια του οποίου ο εργαζόμενος καταβάλλει εισφορές στα συνταξιοδοτικά ταμεία. Από 42 χρόνια ασφάλισης που απαιτούνται τώρα θα αυξηθούν στα 43 χρόνια, αρχής γενομένης από το 2027. Ολα αυτά βέβαια προκειμένου ο εργαζόμενος να έχει δικαίωμα σε πλήρη σύνταξη.

 Το 61% υπέρ των κινητοποιήσεων για το συνταξιοδοτικό

Το 61% των Γάλλων φέρεται να εγκρίνει την κινητοποίηση ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, σύμφωνα με δημοσκόπηση της OpinionWay που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας «Les Echos» και του Radio Classique.

Όπως σημειώνεται, το γεγονός ότι από το 58% που ήταν στην αρχή του μήνα έφτασε στις 12 Ιανουαρίου στο 66% και σήμερα στο 61%, δείχνει ότι, «πίσω από την επιτυχημένη κινητοποίηση της 19ης Ιανουαρίου υπήρχε μια πολύ ισχυρή συναίνεση της κοινής γνώμης». Κατά την άποψή του αντιπροέδρου της εταιρίας δημοσκόπησης Μπρούνο Ζαμπάρ «μια από τις προκλήσεις της ερχόμενης Τρίτης και στη συνέχεια τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα είναι αυτή της δυναμικής: εάν δηλαδή το κίνημα εξακολουθεί να είναι τόσο ισχυρό ή ακόμα και ανοδικό».

Δείτε επίσης: Γαλλία: Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού

Loading