Γαλλία: Στον δύσκολο δρόμο για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των αμβλώσεων στο σύνταγμα

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση της Κάτω Βουλής θα ψηφίσει τον Νοέμβριο δύο αντίπαλες προτάσεις για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των αμβλώσεων στο σύνταγμα της χώρας, η μία που συντάχθηκε από το σκληροπυρηνικό κόμμα France Unbowed και η άλλη από την Αναγέννηση του προέδρου Emmanuel Macron

Αλλά ακόμα κι αν κάποιος περάσει, ο δρόμος μπροστά είναι γεμάτος πολιτικούς διαχωρισμούς και περίπλοκες κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Η Γαλλίδα επιζών του Ολοκαυτώματος και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών Σιμόν Βέιλ πίεσε για έναν νόμο που αποποινικοποιεί τις αμβλώσεις όταν υπηρετούσε ως υπουργός Υγείας. Ο Νόμος περί Εθελούσιας Διακοπής της Εγκυμοσύνης – ο οποίος έγινε γνωστός ως «Νόμος για το Πέπλο» – εγκρίθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1975.

Αλλά λίγο αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την απόφαση-ορόσημο Roe εναντίον Wade τον Ιούνιο, η Γαλλική Εθνοσυνέλευση βρισκόταν από συζήτηση σχετικά με το εάν η χώρα έπρεπε να κατοχυρώσει αυτό το δικαίωμα στο σύνταγμά της.

Ως αποτέλεσμα, κατατέθηκαν δύο ξεχωριστές τροπολογίες, η μία από το σκληρό αριστερό κόμμα France Unbowed και η άλλη από το κόμμα της Αναγέννησης του Προέδρου Μακρόν. Θα συζητηθούν από τους βουλευτές στις 24 και 28 Νοεμβρίου αντίστοιχα.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν ένα από τα κείμενα εγκρινόταν από την Εθνοσυνέλευση, θα υπήρχε ακόμη πολύς δρόμος για να συμπεριληφθεί το δικαίωμα στην άμβλωση στο σύνταγμα.

Δείτε επίσης: Γαλλία: Χαρακτηρίζει την άρνηση της Ιταλίας για το πλοίο διάσωσης μεταναστών ως «κακή χειρονομία»