Απογοητευμένοι από το έργο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την προστασία του κλίματος δηλώνουν τουλάχιστον οι μισοί Γερμανοί, με τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ να γίνεται ο κύριος αποδέκτης της δυσαρέσκειας. «Ανεπαρκή» όμως θεωρούν την κλιματική πολιτική της Γερμανίας και διεθνείς ειδικοί.
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών RTL/ntv, μόνο το 23% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι πρέπει για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος. Το 51% δηλώνει αντιθέτως ότι κάνει «πολύ λίγα», ενώ ταυτόχρονα το 76% εκτιμά ότι η κυβέρνηση, στα σχέδιά της για την κλιματική πολιτική, δίνει πολύ μικρή σημασία στις οικονομικές δυνατότητες των πολιτών.
Το 60% των ερωτηθέντων πιστεύει επίσης ότι ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και γενικότερα οι Πράσινοι θέτουν με τις πολιτικές τους σε κίνδυνο τη Γερμανία ως επιχειρηματικό κέντρο. Το 59% δηλώνει μάλιστα ότι οι Πράσινοι ευθύνονται εν μέρει και για την αύξηση των ποσοστών της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) στις δημοσκοπήσεις. Ειδικά στις ανατολικές περιοχές της χώρας, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 75%. Συγκεκριμένα ο κ. Χάμπεκ φαίνεται ότι έχει απογοητεύσει τους πολίτες με τις επιδόσεις του στο υπουργείο Οικονομίας. Μόνο το 11% εκτιμά ότι τα πηγαίνει καλύτερα του αναμενόμενου και το 48% εκφράζει την ακριβώς αντίθετη άποψη.
Παρόμοια είναι όμως και η εκτίμηση των ειδικών για τις προσπάθειες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε σχέση με το κλίμα. Στην τελευταία έκθεσή του, το διεθνές Ινστιτούτο «NewClimate» δίνει στη Γερμανία τον βαθμό «ανεπαρκής», ενώ επαινεί μόνο το εθνικό ενιαίο εισιτήριο των 49 ευρώ/μήνα. Στην έκθεση επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «η Γερμανία φαίνεται να έχει εγκαταλείψει τον δικό της στόχο προστασίας του κλίματος για το 2030», ο οποίος προβλέπει μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 60% σε σχέση με το 1990. «Η πολιτική της κυβέρνησης δεν επαρκεί για την επίτευξη του στόχου. Ενόψει της κλιματικής καταστροφής που πλησιάζει, ο κυβερνητικός συνασπισμός θα πρέπει να συσπειρωθεί, να ακολουθήσει τα επιστημονικά ευρήματα και να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αντί να εμπλέκεται μόνο σε κομματικές πολιτικές», δηλώνει ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Νίκλας Χένε και τονίζει ότι «είναι απαράδεκτο για τη Γερμανία, ως μία από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο, να μη συμμορφώνεται με τους ίδιους τους κανόνες της και να μην εφαρμόζει ακόμη και απλά μέτρα, όπως η εισαγωγή γενικού ορίου ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους».
Στα θετικά της γερμανικής πολιτικής, ο κ. Χένε σημειώνει ότι, σε σύγκριση με άλλες χώρες, η Γερμανία αίρει συστηματικά τα εμπόδια για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ αναδεικνύει το ενιαίο εισιτήριο ως παράδειγμα διευκόλυνσης της πρόσβασης στα ΜΜΜ, το οποίο, όπως λέει, θα μπορούσε να υιοθετηθεί και από άλλες χώρες.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε επίσης: Μητέρα Τερέζα, η Αγία των Φτωχών