Γερμανία – Πλημμύρες: Σβήνουν οι ελπίδες για εύρεση επιζώντων

Η Γερμανία συνεχίζει να μετράει τις πληγές της από τις φονικές πλημμύρες. Οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε 170, ενώ περίπου τόσοι ακόμα είναι και οι αγνοούμενοι

Συνολικά, περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν πληγεί από τις καταστροφικές και φονικές πλημμύρες. Το πιο δυσάρεστο είναι όμως το γεγονός πως σβήνουν οι ελπίδες για την εύρεση ζωντανών αγνοουμένων.

«Αυτή τη στιγμή αναζητούμε αγνοούμενους, καθαρίζοντας δρόμους και αντλώντας νερό από υπόγεια. Σε αυτό το σημείο ωστόσο είναι δυστυχώς πολύ πιθανό να ανασύρουμε μόνο σορούς, όχι να σώσουμε ανθρώπους», δήλωσε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung η Αντιπρόεδρος του THW Ζαμπίνε Λάκνερ, συμβουλεύοντας ταυτόχρονα «να μην βιαστούμε για την απόδοση ευθυνών»,

Παράλληλα αναφέρθηκε και σε ένα νέο σύστημα προειδοποίησης καταστροφών: «Ασφαλώς θα πρέπει να δουλέψουμε με βάση τις διαδικασίες, αλλά θεωρώ ατυχή αυτή τη συζήτηση τρεις-τέσσερις μέρες μετά την καταστροφή. Ας μη μιλούμε τώρα για αποτυχίες και ενόχους ενώ πολλοί άνθρωποι στέκονται ακόμη μπροστά στα ερείπια της περιουσίας τους και πολλά από τα μέτρα στήριξης βρίσκονται σε εξέλιξη», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Λάκνερ.

Tα επόμενα χρόνια πάντως υποστηρίζει πως θα χρειαστούν περισσότερα δοκιμασμένα συστήματα προειδοποίησης, όπως π.χ. τα μεγάφωνα που χρησιμοποιούνται όταν κάπου ανακαλύπτουμε μια παλιά βόμβα. Πολλές σειρήνες έχουν καταργηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά τις χρειαζόμαστε, εξήγησε.

Όσο όμως αποσύρονται τα νερά, αποκαλύπτεται και η έκταση των ζημιών που έχουν υποστεί οι υποδομές στις πληγείσες περιοχές. Η FAZ κάνει λόγο για κατεστραμμένους δρόμους, σιδηροδρομικές γραμμές, γέφυρες και δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, ενώ οι Γερμανοί Σιδηρόδρομοι (DB) ανακοίνωσαν ότι έχουν επηρεαστεί γραμμές περίπου 600 χιλιομέτρων.

Δείτε επίσης: Γερμανία-πλημμύρες: Μέρκελ – Άμεση βοήθεια 400 εκατ. ευρώ αναμένεται να εγκριθεί αύριο (vid)

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ