Γερμανία: Σε δραματικούς τόνους η συνεδρίαση του CSU μετά την ήττα

Δεδηλωμένος στόχος της συνεδρίασης είναι η εκλογή νέου ηγέτη για το Συντηρητικό κόμμα.

Κλονισμένο φαίνεται το κόμμα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) στη Γερμανία, μετά την ήττα στις εκλογές την περασμένη Κυριακή, με το αποτέλεσμα της λαϊκής ψήφου να έχει πυροδοτήσει επείγουσες εσωτερικές διεργασίες. 

Πρίν από λίγο περίπου μισή ωρα, ξεκίνησε η συνεδρίαση της Κ.Ο των Χριστιανοδημοκρατών με στόχο την εκλογή νέου επικεφαλή για την παράταξη, μια διαδικασία που σίγουρα θα φέρει νέες τριβές. 

Στα υπόλοιπα κόμματα, όπως την  Χριστιανοκοινωνικής Ένωση του Μάρκους Ζέντερ, βλέπουν «Περισσότερες πιθανότητες» να γίνει Καγκελάριος ο Όλαφ Σολτς, ενώ ο ίδιος ο Ζέντερ έχει ήδη συνεχαρεί τον σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο.

«Ξεκάθαρα, τις μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνει Καγκελάριος έχει αυτή τη στιγμή ο Όλαφ Σολτς. Είναι η σειρά του SPD», τόνισε ο κ. Ζέντερ μετά το τέλος της συνεδρίασης δικιάς του Κ.Ο. του και επισήμανε ότι από την «ξεκάθαρη δεύτερη θέση δεν μπορεί πραγματικά να νομιμοποιηθεί πραγματικά» μια εντολή σχηματισμού κυβέρνησης για το CDU/CSU. Συνεχάρη μάλιστα τάχιστα τον κ. Σολτς για τη νίκη του, κάτι που δεν έχει κάνει ακόμη ο Λάσετ. «Το να συγχαρείς κάποιον που έχει περισσότερες ψήφους, είναι θέμα στιλ. Και θέλω από αυτή τη θέση να το κάνω εμφατικά. Είναι σημαντικό να σέβεται κανείς το αποτέλεσμα των εκλογών», ανέφερε με υποννοούμενο ο κ. Ζέντερ.
 
Κατά τη διάρκεια της κλειστής συνεδρίασης της Κ.Ο. της CSU, ο κ. Ζέντερ φέρεται ακόμη να υπενθύμισε ότι η Χριστιανική Ένωση δεν δικαιούται να ξεκινήσει επαφές για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά πρέπει να αφήσει το προβάδισμα στο SPD και στον Όλαφ Σολτς. Σκιαγράφησε μάλιστα τον συνασπισμό «φανάρι» ως τον πιθανότερο για την επόμενη κυβέρνηση. Εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε η Ένωση θα πρέπει να είναι έτοιμη ξεκινήσει συνομιλίες για συνασπισμό «Τζαμάικα»«Η ευθύνη παραμένει. Πρέπει να δείξουμε σωστή στάση. Είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε τη Γερμανία για μια σταθερή κυβέρνηση, κάτι που δεν πιστεύω ότι μπορεί να προσφέρει η «Τζαμάικα», κατέληξε.Δείτε επίσης: Λάσετ: «Έχω μερίδιο ευθύνης για το αποτέλεσμα» (vid)

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr