Γερμανία: Επείγουσα βοήθεια 400 εκατ. ευρώ για την ανακούφιση των πληγέντων από τις φονικές πλημμύρες

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των θυμάτων των πλημμύρων της προηγούμενης βδομάδας.

Ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα πως ομοσπονδία και κρατίδια θα μοιραστούν το βάρος, ενώ εκτιμάται ότι η αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών θα κοστίσει έξι δισεκατομμύρια.

Όπως δήλωσε ο κ. Σολτς, τα κονδύλια θα διατεθούν για την αποκατάσταση των μεγαλύτερων ζημιών και για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, ενώ προβλέπεται και η σύσταση ταμείου ανοικοδόμησης, ύψους δισεκατομμυρίων. Το ακριβές πόσο, διευκρίνισε ο υπουργός, θα αποφασιστεί όταν θα μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια η έκταση των ζημιών, αλλά θεωρείται ότι θα χρειαστούν περίπου έξι δισεκατομμύρια. «Θα υπάρξει άμεση βοήθεια τώρα», υποσχέθηκε ο κ. Σολτς και επανέλαβε ότι η καταστροφή αποτελεί συνέπεια της κλιματικής αλλαγής και η επακόλουθη οικονομική επιβάρυνση δεν πρέπει να χρεώνεται στους πολίτες.

Ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε από την πλευρά του ότι τα κονδύλια θα πρέπει να καταβληθούν χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, αρχικά μάλιστα και χωρίς ακριβή αξιολόγηση των αναγκών. «Μιλάμε για υποστήριξη σε άτομα που έχουν χάσει τα πάντα», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι οι πληγέντες δήμοι δεν θα επιβαρυνθούν για το κόστος της έκτακτης βοήθειας.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ