Για τις 27 Μαρτίου έκλεισαν οι βουλευτικές εκλογές στο Λίβανο

Εν μέσω νομισματικής υποτιμήσεως και διάσπαρτης φτώχειας

Το κοινοβούλιο του Λιβάνου ψήφισε σήμερα την διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις 27 Μαρτίου, σύμφωνα με πηγές του ίδιου του νομοθετικού σώματος, κάτι το οποίο αφήνει περιθώριο ελάχιστων μηνών στην κυβέρνηση  Μικάτι, για να διασφαλίσει ένα σχέδιο ανάκαμψης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εν μέσω μιας ολοένα και βαθύτερης οικονομικής κατάρρευσης.

Η οικονομική κρίση του Λιβάνου, η οποία έχει χαρακτηριστεί από την Παγκόσμια Τράπεζα ως μια από τις βαθύτερες υφέσεις της σύγχρονης ιστορίας, συνδυάστηκε με ένα πολιτικό αδιέξοδο για περισσότερο από έναν χρόνο, μέχρι να υπογραφεί πολιτικό διάταγμα  από τον Μικάτι και τον πρόεδρο Μισέλ Αούν, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Το νόμισμα της χώρας έχει χάσει 90% της αξίας του και τα τρία τέταρτα του πληθυσμού έχουν οδηγηθεί στη φτώχεια. Ελλείψεις σε βασικά αγαθά, όπως τα καύσιμα και τα φάρμακα έχουν μετατρέψει την καθημερινή ζωή των πολιτών σε αγώνα για επιβίωση.

Ο Μικάτι, το υπουργικό συμβούλιο του οποίου έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές του στην αναβίωση των συνομιλιών με το ΔΝΤ, είχε δεσμευτεί την έγκαιρη διεξαγωγή των εκλογών, με τις δυτικές κυβερνήσεις να ενθαρρύνουν την ίδια κατεύθυνση. 

Παρόλα αυτά, η φονική έκρηξη πέρυσι στο λιμάνι της Βηρυτού, η οποία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 200 ανθρώπους και κατέστρεψε μεγάλα τμήματα της λιβανικής πρωτεύουσας, έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα που απειλεί να εκτροχιάσει την κυβέρνηση από τις επιθυμητές της πολιτικές.

Ορισμένοι υπουργοί, ευθυγραμμιζόμενοι με πολιτικούς τους οποίους επιδιώκει να ανακρίνει για την έκρηξη ο επικεφαλής της έρευνας Τάρεκ Μπιτάρ, αξίωσαν την περασμένη εβδομάδα την απομάκρυνσή του.

Ο Μικάτι έχει έκτοτε πει ότι το υπουργικό συμβούλιο δεν θα συνέλθει για να συνεδριάσει ξανά έως ότου επιτευχθεί συμφωνία για το πώς θα γίνει η διαχείριση του ζητήματος. 

Η ημερομηνία για πρόωρες εκλογές, οι οποίες αρχικά αναμενόταν να διεξαχθούν τον Μάιο, επελέγη προκειμένου να μην συμπέσουν με τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού.

Μόλις εκλεγεί νέο κοινοβούλιο, η κυβέρνηση του Μικάτι θα έχει υπηρεσιακό ρόλο μέχρι ο νέος πρωθυπουργός να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και του δωθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

 

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ