ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Γουατεμάλα: Έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγο

Το ηφαίστειο Φουέγο στη Γουατεμάλα εισήλθε χθες σε νέα φάση έκρηξης, συνοδευόμενη από μικρές, μέτριες και ισχυρές εκρήξεις, εκροή λάβας και εκτόξευση τέφρας, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Το 2018 έκρηξη του ηφαιστείου αυτού, που είναι ένα από τα πιο ενεργά της Κεντρικής Αμερικής, είχε προκαλέσει τον θάνατο 215 ανθρώπων.

Το ηφαίστειο Φουέγο παρουσίασε αύξηση της δραστηριότητάς του, η οποία κατά τη διάρκεια των τελευταίων λεπτών εισήλθε σε φάση έκρηξης”, αναφέρει το Εθνικό Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας (Insivumeh) της Γουατεμάλας σε ανακοίνωσή του.

Από τη στιγμή που εισήλθε στη φάση αυτή, στο ηφαίστειο Φουέγο, που φτάνει τα 3.763 μέτρα σε ύψος και βρίσκεται 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Γουατεμάλας, προκαλούνται “συνεχείς μικρές, μέτριες και ισχυρές εκρήξεις“, προσθέτει το Ινστιτούτο.

Επίσης έχει σχηματιστεί “πίδακας” λάβας που ξεπερνά σε ύψος τα 500 μέτρα από τον κρατήρα του ηφαιστείου, ενώ στήλη ηφαιστειακής τέφρας υψώνεται στον ουρανό σε απόσταση άνω του ενός χιλιομέτρου από την κορυφή του ηφαιστείου, διευκρίνισε το Insivumeh.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν απομακρυνθεί κάτοικοι από τις κοινότητες που βρίσκονται κοντά στο ηφαίστειο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εθνικής συντονιστικής υπηρεσίας για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών CONRED Ροντόλφο Γκαρσία.

Δείτε επίσης: Παρίσι 2024: Ο πληθωρισμός προκαλεί προβλήματα στον προϋπολογισμό των Ολυμπιακών Αγώνων

Loading