Στη σταθεροποίηση των αγορών της Ευρωζώνης συνέβαλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τα μέτρα που πήρε για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της τράπεζας Φίλιπ Λέιν.
Ο Λέιμ, σε ανάλυσή του στο blog της ΕΚΤ, παραθέτει μία σειρά δεικτών για τις τιμές στοιχείων ενεργητικού, οι οποίοι δείχνουν ότι κοινός τόπος ήταν η σημαντική αποκλιμάκωση των εντάσεων στις αγορές μετά τα μέτρα που έλαβε η ΕΚΤ στα μέσα Μαρτίου.
Με την επιδείνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, οι παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας έπαιξαν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της κρίσης, όπως σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος.
«Η περαιτέρω βελτίωση στις συνθήκες τις τελευταίες εβδομάδες μπορεί επίσης να αποδοθεί στην αυξανόμενη πιθανότητα μίας δημοσιονομικής απάντησης στο επίπεδο της ΕΕ στην κρίση», η οποία θα λειτουργήσει ώστε να περιορίσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν επιμέρους χώρες – μέλη, προσθέτει ο αξιωματούχος της ΕΚΤ.
Ο Λέιν αναφέρει ότι ο σημαντικός αντίκτυπος του PEPP (μαζί με την ανακοίνωση των άλλων μέτρων ρευστότητας) καθησύχασε τους επενδυτές. Τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών του Απριλίου έδειξαν μία μεγάλη μείωση των καθαρών πωλήσεων ομολόγων των πιο ευάλωτων χωρών της Ευρωζώνης (Ιταλίας, Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ισπανίας) σε σχέση με τον Μάρτιο.
Τέλος, ο Λέιν συμπεραίνει ότι αν η ΕΚΤ δεν είχε δράσει αποφασιστικά, το σοκ από τον κορονοϊό θα είχε μεγεθυνθεί από τη χρηματοπιστωτική αστάθεια. «Σε αυτό το χρονικό σημείο, η μελλοντική πορεία της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη. Επομένως, είναι ενδεδειγμένο ότι το Διοικητικό Συμβούλιο (της ΕΚΤ) έχει δηλώσει ότι οι καθαρές αγορές ομολόγων με βάση το PEPP θα συνεχισθούν τους επόμενους 12 μήνες και, σε κάθε περίπτωση, έως ότου το Δ.Σ. κρίνει ότι η φάση της κρίσης του κορονοϊού έχει τελειώσει», πρόσθεσε ο Λέιν.
Δείτε ακόμη: ΗΠΑ: Άνοδος χρηματιστηρίου – Ρεκόρ για Nasdaq