Η αντίδραση της Φινλανδίας στο βέτο του Ερντογάν – Τι θέλει να πετύχει ο Τούρκος Πρόεδρος

Ο ΥΠΕΞ της Φινλανδίας συνέστησε υπομονή, ενώ σχολίασε ως αρνητική εξέλιξη τη στάση του Ερντογάν

Όπως έχει γίνει γνωστό ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει βάλει βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με τον Υπουργό Εξωτερικών της δεύτερης Πέκα Χααβίστο να ζητά υπομονή μετά την αντίδραση του Τούρκου Προέδρου.

Μετά τις δηλώσεις Ερντογάν περί «ξενώνων τρομοκρατών» στις Σκανδιναβικές χώρες και την προαναγγελία ότι θα ασκήσει βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Φινλανδό υπουργό και ήταν πολύ προσεκτική.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters ο κ. Χααβίστο σχολιάζοντας τη στάση του κ. Ερντογάν είπε πως «δεν είναι μια θετική εξέλιξη». Το ρεπορτάζ αναφέρει πως στη συνάντηση των ΥΠΕΞ της G7 στη Γερμανία, δήλωσε πως σε τέτοια θέματα πρέπει να γίνεται προσεκτική προσέγγιση βήμα – βήμα ενώ αυτή η διαδικασία χριεάζεται υπομονή για να υλοποιηθεί.

Ο κ. Χααβίστο πάντως είπε ότι αύριο θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας στο Βερολίνο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος νωρίτερα είπε πως «παρακολουθούμε επί του παρόντος τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά δεν έχουμε θετική διάθεση. Έκαναν λάθη στο ΝΑΤΟ με την περίπτωση της Ελλάδας στο παρελθόν, οι προηγούμενες διοικήσεις της Συμμαχίας, γνωρίζετε τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία. Δεύτερον, δεν θέλουμε να διαπράξουμε ένα λάθος. Οι σκανδιναβικές χώρες είναι σαν ξενώνες για τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Με αυτές τις δηλώσεις ο κ. Ερντογάν επί της ουσίας γνωστοποιεί το βέτο που προτίθεται να ασκήσει η χώρα του στην ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με κάποιες αναλύσεις, ο Τούρκος Πρέοδρος θέλει να πιέσει με αυτόν τον τρόπο τις ΗΠΑ να πουληθούν τα 40 F-16 στη γειτονική μας χώρα.

Δείτε επίσης: Ερντογάν: «λάθος» η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ