Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να εμπιστευθεί ότι η Μιανμάρ θα δικάσει τους στρατιώτες της, κατήγγειλε ο δικηγόρος της Γκάμπια

Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να εμπιστευθεί ότι η Μιανμάρ θα δικάσει τους στρατιώτες της, κατήγγειλε ο δικηγόρος της Γκάμπια

Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να εμπιστευθεί τη Μιανμάρ ότι θα δικάσει τα μέλη του στρατού της που κατηγορούνται για ωμότητες εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια και γι’ αυτό θα πρέπει να λάβει αμέσως μέτρα, δήλωσε ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τη Γκάμπια, η οποία έχει προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εναντίον της Μιανμάρ με την κατηγορία της γενοκτονίας.

Μιλώντας κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα των ακροάσεων στο ΔΠΔ, ο Πολ Ρίχλερ, επικεφαλής της νομικής ομάδας της Γκάμπια, επανέλαβε το αίτημα του να ληφθούν «προσωρινά μέτρα» ώστε να περιοριστεί ο στρατός της Μιανμάρ μέχρις ότου ολοκληρωθεί η εξέταση της υπόθεσης από το διεθνές δικαστήριο.

Ο Ρίχλερ τόνισε ότι η Μιανμάρ δεν προσπάθησε καν τις προηγούμενες δύο ημέρες της ακροαματικής διαδικασίας να διαψεύσει τις κατηγορίες για υπερβολική χρήση βίας από τον στρατό της και για διώξεις εναντίον των Ροχίνγκια.

Πέρυσι ο στρατός της Μιανμάρ ανακοίνωσε ότι επτά στρατιώτες που συμμετείχαν στη σφαγή 10 ανδρών και αγοριών από τη μειονότητα των Ροχίνγκια στο χωριό Ιν Ντιν τον Σεπτέμβριο του 2017 καταδικάστηκαν σε «10 χρόνια κάθειρξη με καταναγκαστικά έργα σε απομονωμένη περιοχή».

Αυτά είναι τα μοναδικά μέλη του βιρμανικού στρατού που έχουν τιμωρηθεί για τις διώξεις του 2017. Τελικά οι 7 αυτοί στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι έπειτα από λιγότερο από ένα χρόνο.

Εξάλλου τον Νοέμβριο ο στρατός ανακοίνωσε ότι αδιευκρίνιστος αριθμός στρατιωτικών θα περάσουν από στρατοδικείο για τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν σε άλλο χωριό, το Γκου Παρ Πιν, όπου σφαγιάστηκαν ακόμη 10 Ροχίνγκια.

Από τον Αύγουστο του 2017 περίπου 740.000 Ροχίνγικια αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο Μπανγκλαντές για να γλιτώσουν από τις ωμότητες του στρατού της Μιανμάρ και βουδιστικών πολιτοφυλακών, τις οποίες ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει «γενοκτονία».

 

Η ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι αρνήθηκε χθες ενώπιον του ΔΠΔ ότι ο στρατός της χώρας της είχε «σκοπό τη γενοκτονία» των Ροχίνγκια.

«Μπορεί να αποδοθεί πρόθεση για γενοκτονία σε ένα κράτος το οποίο ενεργά ερευνά, διώκει και τιμωρεί στρατιώτες και αξιωματικούς που κατηγορούνται για παραβιάσεις;», διερωτήθηκε.

Έξω από το κτίριο που στεγάζεται το ΔΠΔ διαδηλωτές και από τις δύο πλευρές είχαν συγκεντρωθεί και πάλι σήμερα. «Μητέρα Σου, ας είσαι υγιής», φώναζαν οι μισοί, με τους υπόλοιπους να απαντούν: «Αούνγκ Σαν Σου Κι, ντροπή σου!».

Η Σου Κι και η ομάδα της θα έχει αρκετές ώρες στη διάθεσή της για να απαντήσει στις σημερινές καταγγελίες του Ρίχλερ και να προετοιμάσει την τελική της αγόρευση.

Το δικαστήριο δεν έχει ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία κατά την οποία θα ανακοινώσει αν θα λάβει προσωρινά μέτρα εναντίον της Μιανμάρ, κάτι που αναμένεται τον Ιανουάριο.

Οι αποφάσεις του ΔΠΔ είναι οριστικές, όμως το δικαστήριο δεν έχει τρόπο να τις επιβάλλει, με αποτέλεσμα πολλές χώρες να τις αγνοούν ή να μην τις τηρούν πλήρως.

Μετά την απόφαση για τη λήψη προσωρινών μέτρων η διαδικασία ενδέχεται να συνεχιστεί με την πλήρη έρευνα της υπόθεσης, κάτι που ίσως διαρκέσει χρόνια.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play