Η Δύση διέθετε πληροφορίες για ουκρανικό σχέδιο επίθεσης στους αγωγούς Nord Stream

Την Τρίτη, η αμερικανική εφημερίδα Washington Post μετέδωσε πως 3 μήνες πριν τη δολιοφθορά στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream, η αμερικανική κυβέρνηση ενημερώθηκε από στενό σύμμαχό της ότι ο ουκρανικός στρατός σχεδίαζε επίθεση στο υποθαλάσσιο δίκτυο, μέσω μιας μικρής ομάδας δυτών που έδιναν αναφορά απευθείας στον αρχηγό γενικού επιτελείου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Washington Post

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, λεπτομέρειες για το σχέδιο συλλέχθηκαν από μια ευρωπαϊκή υπηρεσία μυστικών υπηρεσιών και γνωστοποιήθηκαν στη CIA τον Ιούνιο του 2022. Τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα, κατά το δημοσίευμα, παράσχουν πιο συγκεκριμένα δεδομένα που συνδέουν την κυβέρνηση της Ουκρανίας με την επίθεση στους αγωγούς.

Η έκθεση της ευρωπαϊκής μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών, κατά το ίδιο δημοσίευμα, φέρεται να κοινοποιήθηκε στην πλατφόρμα Discord από το μέλος της Εθνοφρουράς της Αεροπορίας της Μασαχουσέτης, Τζακ Τεσέιρα, ενώ αντίγραφο της έκθεσης περιήλθε στην κατοχή της Washington Post από τους φίλους του εθνοφρουρού. Σύμφωνα με την Washington Post, η έκθεση βασίζεται σε πληροφορίες που αποκτήθηκαν από άτομο στην Ουκρανία. Οι πληροφορίες δεν κατέστη εφικτό να επιβεβαιωθούν άμεσα, ωστόσο η CIA ενημέρωσε τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα.

Τα στοιχεία που περιλάμβαναν τον αριθμό των συμμετεχόντων στην επίθεση, αλλά και τη μέθοδο την οποία θα χρησιμοποιούσαν, καταδεικνύουν πως εδώ και περίπου ένα χρόνο, η Δύση φέρεται να γνώριζε πως ενορχηστρωτής του σχεδίου ήταν το Κίεβο, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα. Αξιωματούχοι σε αρκετές χώρες επιβεβαίωσαν ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην πλατφόρμα Discord ανέφεραν με ακρίβεια όσα μετέφερε η ευρωπαϊκή υπηρεσία στη CIA.

Υπενθυμίζεται πως στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, τρεις υποθαλάσσιες εκρήξεις προκάλεσαν μαζική διαρροή στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2.

Δείτε επίσης: Νότια Αφρική: Η έκθεση για τη φερόμενη ρωσική συμφωνία όπλων αναμένεται σε δυο μήνες

Loading

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com