Η Γαλλία φλέγεται από το ξέσπασμα λαϊκής οργής – «Δεν σκοπεύουμε να πεθάνουμε δουλεύοντας»

Η Γαλλία φλέγεται από το ξέσπασμα λαϊκής οργής – «Δεν σκοπεύουμε να πεθάνουμε δουλεύοντας»

Μαζικές απεργίες, διαδηλώσεις και άγρια επεισόδια λαμβάνουν χώρα σε όλη τη Γαλλία – Πυρπόλησαν την πύλη του δημαρχείου στο Μπορντό – Μολονότι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι ιδιαίτερα αντιδημοφιλής στους Γάλλους, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εμφανίστηκε ανένδοτος

Οι διαδηλώσεις της Πέμπτης, που συγκέντρωσαν 1,08 εκατομμύρια ανθρώπους σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών και 3,5 εκατομμύρια σύμφωνα με το CGT, συνοδεύτηκαν από πολυάριθμες και βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας.

Η χθεσινή μέρα σημαδεύτηκε από πολλές συμπλοκές, ειδικά στις πόλεις Παρίσι, Ρουέν, Ρεν. Στην πρωτεύουσα, καταγράφηκαν 140 πυρκαγιές.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων σε διαδηλωτές στο Παρίσι και προχώρησε σε 80 συλλήψεις σε όλη τη χώρα ενώ πυρκαγιά κατέστρεψε την εξώπορτα του δημαρχείου στη νοτιοδυτική πόλη του Μπορντό το απόγευμα της Πέμπτης μετά από μια ημέρα διαδηλώσεων και συγκρούσεων.

Ο δήμαρχος Πιερ Ιρμίκ, φτάνοντας στο κτίριο, δήλωσε «σοκαρισμένος». «Το δικαίωμα στη διαδήλωση είναι συνταγματικό, η λεηλασία δεν είναι», τόνισε μεταξύ άλλων.

Υπενθυμίζεται ότι η βασική αλλαγή που εισάγεται στο συνταξιοδοτικό και που έχει προκαλέσει τιε κοινωνικές αναταραχές, είναι η αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια και η θεμελίωση 43 ετών εργασίας για να πάρει κανείς πλήρη σύνταξη.

Μακρόν: Ούτε σε εμένα αρέσει η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

Αντίθετα από τον στόχο της να κατευνάσει τις εντάσεις, η πολυσυζητημένη τηλεοπτική συνέντευξη του Εμανουέλ Μακρόν πυροδότησε νέο κύμα αγανάκτησης, γράφει η Liberation, προσθέτοντας πως η μαζική παρουσία της γαλλικής νεολαίας στους δρόμους σηματοδοτεί ότι η κινητοποίηση δεν τελειώνει. «Δεν σκοπεύουμε να πεθάνουμε δουλεύοντας», φώναζε ένας διαδηλωτής.

«Νομίζετε ότι εμένα μου αρέσει που κάνω αυτή τη μεταρρύθμιση; Όχι», είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στα κανάλια TF1 και France 2, στην πρώτη του δημόσια δήλωση αφότου πέρασε το νομοσχέδιο με προεδρικό διάταγμα και παρακάμπτοντας την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

Η κίνηση έχει εντείνει τις εκτεταμένες διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη χώρα, που είχαν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες συλλήψεις μετά από συγκρούσεις με την αστυνομία. Η κυβέρνηση Μακρόν-Μπορν ωστόσο επέζησε από τις δύο προτάσεις μομφής που ακολούθησαν.

«Θα μπορούσα να κρύψω το πρόβλημα κάτω από το χαλί, όπως πολλοί στο παρελθόν», είπε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι το σύστημα δεν είναι ισορροπημένο και ο αριθμός των συνταξιούχων θα φτάσει τα 20 εκατομμύρια το 2030. «Όσο περιμένουμε, τόσο χειρότερη θα γίνει η κατάσταση».

Οργή μετά την προεδρική αδιαλλαξία

Ο νέος συνταξιοδοτικός νόμος πέρασε με τη χρήση του περίφημου άρθρου 49.3 του συντάγματος, το οποίο δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να παρακάμψει την ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση και να θεσπίσει έναν νόμο με απλό προεδρικό διάταγμα. Ακολούθησε πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση εκ μέρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε με διαφορά εννέα ψήφων.

Παρά το γεγονός, ωστόσο, ότι το νέο νομοσχέδιο είναι και τυπικά πλέον θεσπισμένο, οι Γάλλοι διαδηλωτές είχαν ως κεντρικό τους αίτημα την απόσυρσή του, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που ζήτησαν την παραίτηση του Μακρόν και της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν.

Δείτε επίσης: Καζάνι που βράζει η Γαλλία για το συνταξιοδοτικό – Περισσότερες από 300 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Loading