Παραμένει η Ιαπωνία σε μεγάλο έργο φυσικού αερίου, όπου συμμετέχει και η Ρωσία
Παρά την επιβολή αυστηρών κυρώσεων από την Ιαπωνία στη Μόσχα, ο πρωθυπουργός της χώρας Φούμιο Κισίντα δήλωσε πως η Ιαπωνία δεν σκοπεύει να αποσυρθεί από ένα μεγάλο έργο φυσικού αερίου στο οποίο συμμετέχει η Ρωσία.
Η Ιαπωνία, που εξαρτάται πολύ από τις εισαγωγές ενέργειας για να καλύψει τις ανάγκες της, προσπαθεί, όπως και άλλες χώρες, να βρει μια ισορροπία μεταξύ της εξάρτησής της από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.
Μιλώντας στο κοινοβούλιο ο Κισίντα δήλωσε ότι ο αγωγός Σαχαλίν- 2 στη ρωσική Άπω Ανατολή, κοντά στην Ιαπωνία, θα προσφέρει στη χώρα υγροποιημένο φυσικό αέριο «μακροπρόθεσμα, με χαμηλό κόστος και σταθερότητα».
«Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο για την ενεργειακή μας ασφάλεια», τόνισε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός. «Δεν σκοπεύουμε να αποσυρθούμε» από αυτό, πρόσθεσε.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η πετρελαϊκή εταιρεία Shell αποσύρθηκε από το έργο για την κατασκευή του αγωγού αυτού, στο οποίο συμμετείχε σε ποσοστό 27,5%, και το οποίο ελέγχεται κατά 50% από τη ρωσική Gazprom.
Οι ιαπωνικές εταιρείες Mitsui και Mitsubishi συμμετέχουν κατά 12,5% και 10% αντίστοιχα στο έργο.
Ο Κισίντα παράλληλα υπογράμμισε ότι η Ιαπωνία αναζητεί εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Ακολουθώντας την πολιτική των άλλων χωρών της G7 «θα εξακολουθήσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες για να μειώσουμε την ενεργειακή μας εξάρτηση από τη Ρωσία», επεσήμανε.
Η Ιαπωνία καλύπτει από τη Ρωσία περισσότερο από το 8% των αναγκών της σε υγροποιημένο φυσικό αέριο και από την Αυστραλία περίπου το 40%.
Δείτε επίσης: ΗΠΑ και ΕΕ άρχισαν στρατηγικό διάλογο για τη Ρωσία
- Γάζα: Η ανθρωπιστική κρίση και οι προκλήσεις της απόδοσης ευθυνών
- Στιβ Κλαρκ: «Η Ελλάδα είναι ποιοτική ομάδα, περιμένουμε σφιχτά παιχνίδια»
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης ετοιμάζει μουτζούρη αντί για λευκά βέλη, χωρίς έγκριση ασφαλείας 70 χλμ. σιδηροδρόμου
- Γιώτα Πούλου: Μπροστά δεν ξέρω τι θα βρω, πίσω δεν γυρίζω – πιθανόν να ενταχθώ στο κόμμα Κασσελάκη
- Ρέιφ Φάινς: Ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε λόγω του «αξιοσημείωτου χαρίσματος» του ως αφηγητής