Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου είναι πλέον γεγονός – Αύριο η υπογραφή της συμφωνίας

Θα υπογραφτεί από τον Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον Αιγυπτιο υπουργό Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ

Συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου πρόκειται να υπογραφεί αύριο Πέμπτη στην Αθήνα από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και τον υπουργό Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ, Mohamed Shaker.

Πρόκειται για την πρώτη διασύνδεση μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με στόχο την βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού της περιοχής, με την αύξηση των διασυνοριακών ανταλλαγών ενέργειας. Ταυτόχρονα, θα επιτρέψει, την περαιτέρω ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την τροφοδοσία του αγωγού.

Οι βάσεις για την υπογραφή της συμφωνίας τέθηκαν με την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο τον Ιούνιο, στο πλαίσιο της οποίας ο κ. Σκρέκας συναντήθηκε με τον κ. Shaker, την υπουργό Περιβάλλοντος της Αιγύπτου, Yasmine Fouad και τον υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, Tarek El Molla. Μαζί του, συζήτησε τα σχέδια για ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών με την πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου. Η κατ’ αρχήν συμφωνία προβλέπει την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (MoU), μεταξύ των δύο υπουργείων το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε Διακυβερνητική Συμφωνία.

Προβλέπεται, επίσης, να εξεταστεί η προοπτική ένταξης του έργου στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της διασύνδεσης των Διευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας, ρύθμιση που θα διευκολύνει και την αδειοδότηση και τη παροχή χρηματοδότησης για το έργο. 

Δείτε επίσης: Θετικά βλέπει το ΔΝΤ τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για 2021 και 2022 – Ρυθμός ανάπτυξης 6,5% φέτος και 4,6% το 2022

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ