Η Κίνα αρνείται το σχόλιο του Μπλίνκεν και δηλώνει πως θα διαφυλάξει τα εμπορικά της συμφέροντα

Το σχόλιο του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν για την Κίνα απέρριψε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως απορρίπτει κατηγορηματικά το σχόλιο του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ότι η απροθυμία της Κίνας να καταδικάσει τη Ρωσία είναι ασύμβατη με τη θέση της εν λόγω χώρας όσον αφορά τον χάρτη του ΟΗΕ.

Η Κίνα πιστεύει ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα των κρατών θα πρέπει να υποστηρίζεται, δήλωσε ο Ζαο Λιζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, σε τακτική συνέντευξη Τύπου.

Σε συνέντευξή του στο NPR χθες, Τετάρτη, ο Μπλίνκεν δήλωσε πως το γεγονός ότι η Κίνα δεν εναντιώθηκε έντονα στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αντιβαίνει στις δεσμεύσεις της Κίνας ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας.

«Είναι εντελώς ασύμβατο με αυτό που η Κίνα λέει και επαναλαμβάνει ξανά και ξανά περί της ιερότητας του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των θεμελιωδών αρχών, περιλαμβανομένης της κυριαρχίας των κρατών», είχε δηλώσει ο Μπλίνκεν.

Στο μεταξύ, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε σήμερα πως το Πεκίνο θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξει τα εμπορικά συμφέροντα και τα νόμιμα δικαιώματα των εταιρειών της, αν αυτά πληγούν από τον αντίκτυπο των αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας λόγω της Ουκρανίας.

Η Κίνα αντιτίθεται σε οποιαδήποτε μορφή μονομερών κυρώσεων που δεν έχουν καμιά βάση στο διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο Γκάο Φενγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου, στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Δείτε επίσης: ΗΠΑ: Μέλη του Σωματείου Σχεδιαστών Κοστουμιών ζητούν ισότητα αμοιβών