«Η Ρωσία διατηρεί το πυρηνικό χαρτί στο τραπέζι για να τρομάξει τη Δύση», λέει έκθεση μυστικών υπηρεσιών

Σύμφωνα με την έκθεση των μυστικών υπηρεσιών της Εσθονίας EFSI η Ρωσία δεν διατίθεται να επιστρέψει κατεχόμενα εδάφη.

Μια σπάνια έκθεση των καλά πληροφορημένων μυστικών υπηρεσιών της Εσθονίας EFSI βγάζει στο φως η εφημερίδα Die Welt. Αφορά στους στρατηγικούς στόχους του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας, τη συνεργασία της Μόσχας με το Πεκίνο και την πυρηνική απειλή. Τίτλος της έκθεσης: «Διεθνής Ασφάλεια και Εσθονία 2023».

propoli

Σύμφωνα με τους συντάκτες «στόχος της Μόσχας είναι η στρατιωτική και πολιτική συνθηκολόγηση της Ουκρανίας. Η Ρωσία του Πούτιν εκκινεί από την υπόθεση ότι η αντοχή αντίστασης του Κιέβου και η στήριξη της Δύσης μάλλον θα καταρρεύσουν νωρίτερα από την ανθεκτικότητα της ίδιας της Ρωσίας».

Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών ότι η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη να επιστρέψει κατεχόμενα εδάφη. «Εικάζεται ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα καθίσει μια εξαντλημένη Ουκρανία. Και κατά τις διαπραγματεύσεις η Ρωσία αναμένει ότι θα μπορεί να θέσει τους όρους της και να εξέλθει ως νικήτρια». Ποιος είναι όμως ο στρατηγικός στόχος της Ρωσίας; Σύμφωνα με την έκθεση «ακόμη και μετά από μια πιθανή ήττα της Ουκρανίας παραμένει ίδιος και απαράλλαχτος: Η υποταγή της Ουκρανίας, η διάβρωση της ενότητας της Δύσης και ο μετασχηματισμός της ευρωπαϊκής ασφάλειας…. Η Ρωσία στρέφει τους πόρους της σε διπλωματικό επίπεδο από τη Δύση προς άλλες περιοχές του κόσμου. Βασικός στόχος απέναντι στη Δύση είναι να καταστρέψει την ενότητά της, συμπεριλαμβανομένης της αλληλεγγύης στην υιοθέτηση κυρώσεων».

Σε ό,τι αφορά στη χρήση πυρηνικών όπλων οι συγγραφείς της έκθεσης το θεωρούν απίθανο «λόγω αφενός της διεθνούς αντίθεσης, και αφετέρου, της χαμηλής αποτελεσματικότητάς τους … αλλά η Ρωσία διατηρεί το πυρηνικό χαρτί πάνω στο τραπέζι για να τρομάξει τη Δύση και να αποθαρρύνει δυτικές χώρες από το να βοηθήσουν την Ουκρανία».

Σε ό,τι αφορά τέλος στη ρωσο-κινεζική συνεργασία «η Κίνα εργάζεται εντατικά για τη δημιουργία συνασπισμού ομοϊδεατών της, και η Ρωσία παίζει σημαντικό ρόλο στις κινεζικές προσπάθειες επίτευξης αυτού του στόχου. Αυτό δεν πρέπει να υποτιμάται από όλους εκείνους που θέλουν να βλέπουν σημάδια επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».

Δείτε επίσης: Κρίσιμη συνάντηση Βούτσιτς-Κούρτι για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας

Loading