“Κατηφόρα” για την τουρκική λίρα έφερε η καθαίρεση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας

Κοντά στο ιστορικό της ναδίρ έφτασε η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου, ύστερα από την προεδρική απόφαση καθαίρεσης του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Νάτζι Αμπάλ.

Ο Αμπάλ ήταν πρώην υπουργός Οικονομικών και αποτελούσε ένα άτομο που έχαιρε σεβασμού στις αγορές. Μάλιστα, πρόκειται για τον τρίτη διοικητή της κεντρικής τράπεζας που καθαιρείται από το 2019. Στη θέση του τοποθετήθηκε ο οικονομολόγος Σαχάπ Καβτζίογλου, πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK), με την εξέλιξη αυτή να προϊδεάζει τις αγορές για εξάρτηση του τουρκικού κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος από την κυβέρνηση.

propoli

«Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα συνεχίσει να αξιοποιεί όλα τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής με αποτελεσματικότητα, για να επιτύχει τον στόχο της: τη διαρκή μείωση του πληθωρισμού», διαβεβαίωσε ο κ. Καβτζίογλου σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, χωρίς πάντως, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, να πείσει.

Η πραγματική δοκιμασία θα έρθει όταν ανοίξουν οι αγορές

Σημειώνουμε ότι η καθαίρεση του Αμπάλ έλαβε χώρα μόλις δύο ημέρες μετά την αύξηση κατά 2% του βασικού κατευθυντηρίου επιτοκίου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Τουρκίας, στο 19%. Η κεντρική τράπεζα εξήγησε ότι η κίνηση είχε σκοπό να φρενάρει τον πληθωρισμό, που αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 15,6% τον Φεβρουάριο.

Ο πρόεδρος Ερντογάν, θιασώτης της ταχείας οικονομικής ανάπτυξης με υποστήριξη από τις τράπεζες, εναντιώνεται πάγια στα υψηλά επιτόκια, καθώς θεωρεί, αψηφώντας τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ότι επιδεινώνουν τον πληθωρισμό.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η πραγματική δοκιμασία για τη λίρα θα έρθει όταν ανοίξουν οι αγορές στην Ευρώπη.

Η άνοδος του πληθωρισμού και η πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας τα τελευταία χρόνια έχουν πλήξει τη δημοτικότητα του προέδρου Ερντογάν.

Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading