ΗΑΕ: Αποσύρουν την υποψηφιότητά τους για τη διεξαγωγή των συνόδων Παγκόσμιας Τράπεζας – ΔΝΤ υπέρ του Κατάρ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) απέσυραν την υποψηφιότητά τους για τη διοργάνωση της συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το 2026 και αντ’ αυτού θα υποστηρίξουν το Κατάρ ως πιθανό οικοδεσπότη, ανέφεραν την Κυριακή το γραφείο του εμίρη του Κατάρ και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των ΗΑΕ, στο τελευταίο δείγμα αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών

Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του προέδρου των ΗΑΕ σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν και του εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, ανέφεραν το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM και το Amiri Diwan.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία, ο σεΐχης Μοχάμεντ δεσμεύτηκε για την υποστήριξη των ΗΑΕ στην υποψηφιότητα του Κατάρ να φιλοξενήσει τις συναντήσεις και ευχήθηκε στον εμίρη και τον λαό του Κατάρ κάθε επιτυχία στη φιλοξενία αυτής της παγκόσμιας συνάντησης, ανέφερε η ανακοίνωση του WAM, ενώ προσθέτει ότι οιδύο ηγέτες διερεύνησαν επίσης τομείς για περαιτέρω συνεργασία.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος στις αρχές του 2021 τερμάτισαν ένα εμπάργκο 3-1/2 ετών στις σχέσεις με το Κατάρ, αλλά οι σχέσεις μεταξύ της Ντόχα και του Άμπου Ντάμπι δεν είχαν θερμανθεί με τον ίδιο ρυθμό όπως εκείνες με το Ριάντ και το Κάιρο, που αποκατέστησαν διπλωματικές σχέσεις με τη Ντόχα.

Η πολιτική διαμάχη που είχε δει το Ριάντ και τους συμμάχους του να διακόπτουν όλους τους δεσμούς με το Κατάρ -για την υποστήριξή του σε ισλαμιστικές ομάδες που θεωρούν απειλή για τη δυναστική κυριαρχία του Κόλπου και τους δεσμούς του με τους αντιπάλους του Ιράν και της Τουρκίας– είχε διαλύσει το μπλοκ των 6 χωρών του Κόλπου.

Ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ του Άμπου Ντάμπι και της Ντόχα έχουν θερμανθεί τους τελευταίους μήνες, με τον σεΐχη Μοχάμεντ να επισκέπτεται το Κατάρ κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το Μπαχρέιν και το Κατάρ πραγματοποίησαν τον περασμένο μήνα τον πρώτο γύρο διμερών συνομιλιών με στόχο την αποκατάσταση των σχέσεων. Το Άμπου Ντάμπι, όπως και η Μανάμα, δεν διόρισε απεσταλμένο στη Ντόχα, αλλά αποκατέστησε τις ταξιδιωτικές και εμπορικές συνδέσεις με το Κατάρ.

Δείτε επίσης: Στα ΗΑΕ ο Ν. Δένδιας – Συναντήσεις με ομολόγους του

Loading