Ιαπωνία: Ήχησαν σειρήνες, η Β. Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο – «Καταφύγετε στα καταφύγια»

Ο βαλλιστικός πύραυλος, που οδήγησε να κηρυχθεί συναγερμός και να κληθούν οι κάτοικοι τομέων της Ιαπωνίας να αναζητήσουν καταφύγιο, έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό – «Η Βόρεια Κορέα φαίνεται πως εκτόξευσε πύραυλο. Σπεύστε να βρείτε καταφύγιο σε κτίρια ή υπογείως»

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν ύποπτο πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία, κάτι που φαίνεται να είναι σκόπιμη κλιμάκωση για να τραβήξει την προσοχή του Τόκιο και της Ουάσιγκτον.

Ο βαλλιστικός πύραυλος ταξίδεψε περίπου 4.500 χιλιόμετρα (2.800 μίλια) πριν πέσει στον Ειρηνικό Ωκεανό – αρκετά μακριά για να χτυπήσει το νησί Γκουάμ των ΗΠΑ, αν ακολουθούσε άλλη τροχιά.

Είναι η πρώτη εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα πάνω από την Ιαπωνία από το 2017.

Η εκτόξευση οδήγησε την Ιαπωνία να εκδώσει μια σπάνια ειδοποίηση σε ορισμένους πολίτες να καλυφθούν και να καταφύγουν σε καταφύγια.

Ο ΟΗΕ απαγορεύει στη Βόρεια Κορέα να δοκιμάζει βαλλιστικά και πυρηνικά όπλα. Η πτήση πυραύλων προς ή πάνω από άλλες χώρες χωρίς καμία προειδοποίηση ή διαβούλευση αντιβαίνει επίσης τους διεθνείς κανόνες.

«Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο περί τις 07:22» (σ.σ. τοπική ώρα· 01:22 ώρα Ελλάδας), δήλωσε ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιροκάζου Ματσούνο.

«Αναλύουμε τις λεπτομέρειες, πάντως ο πύραυλος πέρασε πάνω από την ιαπωνική περιοχή Τοχόκου (βορειοανατολικά) και κατόπιν έπεσε στον Ειρηνικό εκτός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας», πρόσθεσε.

Διευκρίνισε ότι δεν έχουν αναφερθεί τραυματίες ή ζημιές μετά την εκτόξευση που ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα χαρακτήρισε «βάρβαρη πράξη βίας», προσθέτοντας πως «την καταδικάζουμε σθεναρά».

Δεν ενεργοποιήθηκαν ιαπωνικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας

Σε ανακοίνωσή της, η ιαπωνική ακτοφυλακή σημείωσε πως ο πύραυλος έχει πέσει στη θάλασσα και συνέστησε σε παραπλέοντα σκάφη να μην πλησιάσουν τα συντρίμμια.

Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια που η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο ο οποίος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία. Το Τόκιο εκτίμησε πως επρόκειτο για δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM). Στις δηλώσεις του, ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν έκανε λόγο για βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς (IRBM).

Ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Ματσούνο δήλωσε ότι οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας απειλούν «την ειρήνη και την ασφάλεια της Ιαπωνίας, της περιοχής και της διεθνούς κοινότητας και εγείρουν σοβαρή πρόκληση για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα».

Ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ για την περιφέρεια της ανατολικής Ασίας Ντάνιελ Κρίτενμπρικ χαρακτήρισε «ατυχή» την πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι ο δρόμος προς την επανέναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγκγιάνγκ «παραμένει ανοικτός». «Καλούμε τη ΛΔΚ (σ.σ. τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας) να πάρει τον δρόμο του διαλόγου, να δεσμευτεί στη σοβαρή και συνεχή διπλωματία και να απέχει από περαιτέρω αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες», πρόσθεσε ο κ. Κρίτενμπρικ.

Δείτε επίσης: Τρόμος στην Ευρώπη για το πυρηνικό υποβρύχιο – «Όπλο της Αποκάλυψης» της Ρωσίας