Δύο εβδομάδες μετά την αιφνιδιαστική, αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, το Εθνικό Κέντρο Ιατροδικαστικής της χώρας αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις στην ταυτοποίηση των θυμάτων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των ισραηλινών Αρχών, το συγκεκριμένο κέντρο εργάζεται ακατάπαυστα το τελευταίο δεκαπενθήμερο, με τους ειδικούς του να προσπαθούν να ταυτοποιήσουν έναν τεράστιο αριθμό νεκρών, οι σοροί των οποίων φέρουν τα σοκαριστικά σημάδια της βαναυσότητας των δολοφόνων τους.
Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η εξέταση 870 σορών ενώ παραμένουν εκατοντάδες που δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.
Εκτός από τον τεράστιο αριθμό των θυμάτων, ένας άλλος παράγοντας που δυσκολεύει σημαντικά το έργο των ειδικών είναι η φύση των δολοφονιών. Οι τρομοκράτες της Χαμάς χρησιμοποίησαν διάφορες φρικιαστικές μεθόδους για να σκορπίσουν τον θάνατο, όπως πυροβολισμούς, μαχαιρώματα, αποκεφαλισμούς, επιθέσεις με τσεκούρια και πυρπολήσεις. Ορισμένες σοροί ήταν τόσο ακρωτηριασμένες και κακοποιημένες που ήταν αδύνατον να αναγνωριστούν.
Η Δρ Χαγκάρ Μιζράχι, επικεφαλής του ιατρικού τμήματος του Υπουργείου Υγείας, δήλωσε για τις πρώτες δύο εβδομάδες του πιο δύσκολου έργου που έχει αναλάβει ποτέ το κέντρο από την έναρξη λειτουργίας του:
«Εργάζομαι ως γιατρός και χειρουργός για πάνω από είκοσι χρόνια, έχω δει δύσκολες σκηνές στην επαγγελματική μου ζωή, έχω περιθάλψει τραυματίες από τρομοκρατικές επιθέσεις, όμως πρώτη φορά έρχομαι αντιμέτωπη με τόσο φρικιαστικές εικόνες… Η ανθρώπινη ψυχή αδυνατεί να διαχειριστεί τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν. Εμείς, ως γιατροί, ξυπνάμε κάθε πρωί με στόχο να σώσουμε ζωές. Ως λαός (οι Ισραηλινοί) θεωρούμε ιερή τη ζωή. Προσωπικά είμαι σίγουρος ότι, ως έθνος που αναγεννήθηκε από τις στάχτες των στρατοπέδων εξόντωσης του Ολοκαυτώματος, θα καταφέρουμε να αναγεννηθούμε και τώρα. Θα θάψουμε τους νεκρούς. Θα φροντίσουμε τους τραυματισμένους, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί επειδή αυτό είναι το μοναδικό εβραϊκό κράτος».
Ο Δρ Τσεν Κούγκελ, Διευθυντής του Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής Επιστήμης, ευχαρίστησε από τη μεριά του τους δεκάδες εθελοντές από διάφορες περιοχές του Ισραήλ αλλά και άλλες χώρες του κόσμου που προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους για την ταυτοποίηση των θυμάτων.
Αναφορικά με τη διαδικασία που ακολουθείται ανέφερε ότι είναι εξαιρετικά θλιβερή και περίπλοκη. «Οι εικόνες είναι πολύ σκληρές, αλλά οι ιστορίες πίσω τους είναι ακόμα σκληρότερες. Βλέπουμε νέους και ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά με τα σώματά τους γεμάτα σφαίρες. Κάποιοι δέθηκαν με χειροπέδες, άλλοι κάηκαν ζωντανοί με τα σώματά τους “πλεγμένα” μεταξύ τους, αγκαλιάζοντας το παιδί τους. Από κάποια θύματα απέμειναν μόνο στάχτες και μικροσκοπικά θραύσματα οστών. Ποτέ, σε ολόκληρη την επαγγελματική μου ζωή, δεν έχω ξαναδεί τόσο μεγάλη σκληρότητα και αδιανόητο κακό».
Η Δρ. Νουρίτ Μπομπαλίτ, διευθύντρια του εγκληματολογικού εργαστηρίου στο Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής Επιστήμης, περιέγραψε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ειδικοί του κέντρου:
«Το βιολογικό εργαστήριο στο Εθνικό Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής έχει λάβει μέχρι στιγμής περίπου 900 δείγματα που προέρχονται από σορούς ή ανθρώπινα μέλη. Τα δείγματα αυτά λήφθηκαν από αθώους Ισραηλινούς πολίτες που είναι αδελφοί και αδελφές μας, γονείς και παιδιά, και πρέπει να ταυτοποιηθούν μέσω DNA. Η διαδικασία είναι μακρά και πολύπλοκη, τόσο εξαιτίας του όγκου των δειγμάτων όσο και της κατάστασης των σορών που χειροτερεύει όσο περνάει ο καιρός.
Η ομάδα του εγκληματολογικού εργαστηρίου του Εθνικού Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής επιστράτευσε εθελοντές από τον τομέα της κλινικής γενετικής που βοηθούν, μαζί με τις προηγμένες τεχνολογίες, στη διεύρυνση των δυνατοτήτων του ινστιτούτου… Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε χρειαστεί να ανταποκριθούμε σε ένα τέτοιο γεγονός. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι ισραηλινά παιδιά θα βρίσκονταν δεμένα και πυροβολημένα στα κρεβάτια τους, ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα κατέφθαναν τόσο πολλά δεμένα και καμένα πτώματα μαζεμένα στο Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής Επιστήμης και και ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα έβλεπα φωτογραφίες εγκληματιών, κατά συρροή δολοφόνων, τεράτων να γιορτάζουν τις δολοφονικές τους πράξεις εις βάρος μας».
Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 1.400 Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, από ξηράς, θαλάσσης και αέρος σε πολλές τοποθεσίες κοντά στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περισσότεροι από 200 άνθρωποι κρατούνται μέχρι σήμερα αιχμάλωτοι από την τρομοκρατική οργάνωση.
Δείτε επίσης: Απειλή για βόμβα στις εγκαταστάσεις του ZDF– Εκκένωση κτιρίων