Ινδία: Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο DNA κατά του κορονοϊού

Ινδία: Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο DNA κατά του κορονοϊού

Η εταιρία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να παρασκευάσει 100 εκατομμύρια έως 120 εκατομμύρια δόσεις του ZyCoV-D ετησίως και έχει αρχίσει να αποθηκεύει αποθέματα του εμβολίου

H ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ινδίας ενέκρινε σήμερα το εμβόλιο DNA τριών δόσεων ZyCoV-D κατά της Covid-19 της φαρμακοβιομηχανίας Zydus Cadila, για επείγουσα χρήση για ενηλίκους και παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω και έγινε το έκτο εμβόλιο του οποίου η χρήση εγκρίνεται στη χώρα.

Η εταιρία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να παρασκευάσει 100 εκατομμύρια έως 120 εκατομμύρια δόσεις του ZyCoV-D ετησίως και έχει αρχίσει να αποθηκεύει αποθέματα του εμβολίου.

Η φαρμακοβιομηχανία, που είναι καταχωρημένη ως Cadila Healthcare Ltd, έκανε αίτηση για την έγκριση του ZyCoV-D την 1η Ιουλίου με βάση το ποσοστό αποτελεσματικότητας 66,6% σε δοκιμές τελευταίου σταδίου που έγιναν σε 28.000 εθελοντές σε όλη τη χώρα.

Το ZyCoV-D είναι το πρώτο εμβόλιο με πλασμιδιακό DNA στον κόσμο κατά του κορονοϊού. Χρησιμοποιεί ένα τμήμα γενετικού υλικού από τον ιό που δίνει οδηγίες είτε ως DNA είτε ως RNA για την παραγωγή της ειδικής πρωτεΐνης που το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει και ανταποκρίνεται.

Το εμβόλιο της Zydus Cadila, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το ινδικό υπουργείο Βιοτεχνολογίας και το Ινδικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας (ICMR), είναι το δεύτερο εμβόλιο που αναπτύσσεται στην Ινδία και λαμβάνει έγκριση για επείγουσα χρήση στη χώρα αυτή μετά το Covaxin, της εταιρίας Bharat Biotech.

Το ZyCoV-D μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία 2 – 8 βαθμών Κελσίου και στους 25 βαθμούς Κελσίου για περίοδο έως τριών μηνών.

Η φαρμακοβιομηχανία δήλωσε τον Ιούλιο ότι το πρώτο της εμβόλιο κατά της Covid-19 είναι αποτελεσματικό κατά των μεταλλάξεων του νέου κορονοϊού, ειδικά της παραλλαγής Δέλτα. Επίσης το εμβόλιο χορηγείται ενδοδερμικά (μεταξύ του δέρματος και των μυών) με εξειδικευμένο εγχυτήρα χωρίς βελόνα. Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού που έχουν εγκριθεί χορηγούνται ενδομυϊκά με τις παραδοσιακές σύριγγες.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play