Ινδία: Το κοινοβούλιο ανέστειλε την ιδιότητα του αρχηγού του αντιπολιτευόμενου Κόμματος του Κογκρέσου, Ραχούλ Γκάντι

Το κοινοβούλιο της Ινδίας ανέστειλε σήμερα την ιδιότητα του αρχηγού του αντιπολιτευόμενου Κόμματος του Κογκρέσου, Ραχούλ Γκάντι, ως μέλους της Κάτω Βουλής μια ημέρα αφότου δικαστήριο τον καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκιση.

Χθες, ο Γκάντι αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και η ποινή που του επιβλήθηκε είναι με αναστολή ενός μήνα.

Η “ιδιότητα του Γκάντι ως μέλους της Lok Sabha αναστέλλεται”, σύμφωνα με ανακοίνωση του κοινοβουλίου που αναφέρεται στην Κάτω Βουλή.

Η υπόθεση για συκοφαντική δυσφήμιση εις βάρος του 52χρονου Γκάντι κατατέθηκε από έναν ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος “Μπαρατίγια Τζανάτα” (BJP), έπειτα από ομιλία στη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών του 2019 όταν είχε αναφερθεί στο επώνυμο Μόντι και είχε διερωτηθεί πώς όλοι οι κλέφτες έχουν αυτό το επίθετο.

Ένας στενός σύμβουλος του Γκάντι δήλωσε ότι ο τελευταίος ήδη υπάκουσε στην εντολή του δικαστηρίου και δεν εισήλθε σήμερα στο κοινοβούλιο για να συμμετάσχει στις διαδικασίες του.

Ηγέτες του Κόμματος του Κογκρέσου είπαν ότι προετοιμάζονται να ασκήσουν έφεση σε ανώτερο δικαστήριο.

“Η μάχη αυτή θα δοθεί τόσο νομικά όσο και πολιτικά”, είπε ο εθνικός εκπρόσωπος του κόμματος Παουάν Χέρα.

Νωρίτερα σήμερα μέλη του κόμματος διαδήλωσαν σε κάποια τμήματα της χώρας κατά της καταδικαστικής απόφασης εις βάρος του Γκάντι.

Αξιωματούχοι του κόμματος έχουν χαρακτηρίσει την απόφαση πολιτικά υποκινούμενη και κατηγορούν την κυβέρνηση του Μόντι και το κυβερνών κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP).

Το BJP φοβάται την άνοδο του Ραχούλ Γκάντι, ο οποίος συνιστά άμεση απειλή προς την κυβέρνηση Μόντι“, είπε ο Πραντίπ Μπατατσαρίγια, βουλευτής του κόμματος του Κογκρέσου από το κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης.

Ο πρόεδρος του BJP από την πλευρά του, Τζ.Π Νάντα, απέρριψε τις κατηγορίες και είπε ότι ο Γκάντι προσέβαλε ένα τμήμα του ινδικού λαού που τυχαίνει να έχει το ίδιο επίθετο με τον πρωθυπουργό Μόντι.

Ο Γκάντι είναι ένας από τους κυριότερους ηγέτες της αντιπολίτευσης στη χώρα, ο οποίος θα είναι ο αντίπαλος υποψήφιος του Μόντι όταν ο τελευταίος διεκδικήσει τρίτη θητεία στην πρωθυπουργία το 2024.

Το άλλοτε ισχυρό κόμμα του Κογκρέσου ελέγχει λιγότερο από το 10% των εδρών της Κάτω Βουλής και υπέστη βαριά ήττα από το BJP σε δύο διαδοχικές γενικές εκλογές με τελευταίες εκείνες του 2019.

Ο Μόντι παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός της Ινδίας με σημαντική διαφορά και αναμένεται ευρέως ότι θα κερδίσει τρίτη νίκη στις επόμενες γενικές εκλογές το 2024.

Δείτε επίσης: Λας Βέγκας: Επιβάτης λεωφορείου μαχαίρωνε συνεπιβάτη του κι ο οδηγός συνέχιζε το δρομολόγιο

Loading