ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ινδονησία: Διώκεται το προγαμιαία συνεύρεση με ποινή φυλάκισης έως και ένα χρόνο

Ο νέος ποινικός κώδικας πρόκειται να τεθεί σε ισχύ σε τρία χρόνια και θα ισχύει για τους Ινδονήσιους και τους αλλοδαπούς που ζουν στη χώρα, καθώς και για τους επισκέπτες.

Οι φορείς του τουρισμού στην Ινδονησία προσπαθούν ακόμη να ανακάμψουν από τις καταστροφικές επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19.

propoli

Τώρα έρχονται αντιμέτωποι με νέα «καταστοφή» καθώς το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε νέους νόμους που κάποιοι φοβούνται ότι θα μπορούσαν να απομακρύνουν τους τουρίστες για άλλη μια φορά – επειδή το σεξ εκτός γάμου θα τεθεί εκτός νόμου.

Απαγορεύουν στα άγαμα ζευγάρια να ζουν μαζί

Οι αμφιλεγόμενοι νόμοι, τους οποίους οι επικριτές έχουν χαρακτηρίσει “καταστροφή” για τα ανθρώπινα δικαιώματα, απαγορεύουν επίσης στα άγαμα ζευγάρια να ζουν μαζί και περιορίζουν τις πολιτικές και θρησκευτικές ελευθερίες. Υπήρξαν διαδηλώσεις στην Τζακάρτα αυτή την εβδομάδα και οι νόμοι αναμένεται να προσβληθούν στο δικαστήριο.

Ο νέος ποινικός κώδικας πρόκειται να τεθεί σε ισχύ σε τρία χρόνια και θα ισχύει για τους Ινδονήσιους και τους αλλοδαπούς που ζουν στη χώρα, καθώς και για τους επισκέπτες.

Ορισμένοι παρατηρητές λένε ότι ο νέος ποινικός κώδικας είναι απίθανο να επηρεάσει τους τουρίστες εν μέρει επειδή οποιαδήποτε δίωξη θα απαιτεί καταγγελία από τα παιδιά, τους γονείς ή τον/την σύζυγο του κατηγορούμενου ζευγαριού.

Αλλά ένας ερευνητής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν περιπτώσεις όπου ο νέος κώδικας “θα αποτελέσει πρόβλημα”.

Η οικονομία της Ινδονησίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό από την Αυστραλία, η οποία ήταν η νούμερο ένα πηγή τουριστών της Ινδονησίας πριν από την πανδημία.

Χιλιάδες άνθρωποι πετούν κάθε μήνα στο τροπικό νησί Μπαλί για να απολαύσουν τον ζεστό καιρό, να απολαύσουν φτηνές μπύρες Bintang και να ξεφαντώσουν σε ολονύχτια πάρτι στην παραλία.

Οι γάμοι στο Μπαλί είναι αρκετά συνηθισμένοι, και χιλιάδες απόφοιτοι της Αυστραλίας πετούν στο Μπαλί κάθε χρόνο για να γιορτάσουν την ολοκλήρωση του λυκείου.

Για πολλούς νέους Αυστραλούς, ένα ταξίδι στο Μπαλί θεωρείται ιεροτελεστία του περάσματος.

Άλλοι πηγαίνουν εκεί μερικές φορές το χρόνο για γρήγορες, φτηνές αποδράσεις.

Μόλις κυκλοφόρησε η είδηση ότι η δέσμη των νέων νόμων θα γινόταν πραγματικότητα, αφού ήταν απλώς φήμες για χρόνια, άρχισαν να δημιουργούνται αμφιβολίες για τα μελλοντικά ταξίδια.

Στις σελίδες του Facebook που είναι αφιερωμένες στον τουρισμό στην Ινδονησία, οι χρήστες προσπάθησαν να κατανοήσουν τις αλλαγές και τι σημαίνουν για τους ξένους επισκέπτες.

Ορισμένοι δήλωσαν ότι θα αρχίσουν να ταξιδεύουν με τα πιστοποιητικά γάμου τους, ενώ άλλοι που δεν ήταν παντρεμένοι δήλωσαν ότι θα πήγαιναν αλλού αν οι νόμοι σήμαιναν ότι δεν θα τους επιτρεπόταν να μοιράζονται ένα δωμάτιο ξενοδοχείου με τον σύντροφό τους.

Θα δωροδοκείτε για να βγείτε έξω”, δήλωσε ένας χρήστης στην ομάδα Bali Travel Community.

Καλός τρόπος για να καταστραφεί η τουριστική βιομηχανία του Μπαλί”, έγραψε ένας άλλος, ενώ άλλοι συμφώνησαν ότι επρόκειτο για “τακτική εκφοβισμού” που θα ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί.

‘Οι Αυστραλοί δεν πρέπει να ανησυχούν’.

Τα ανύπαντρα ζευγάρια που κάνουν σεξ θα φυλακίζονται για ένα χρόνο

Ο νέος ποινικός κώδικας σημαίνει ότι -αν η καταγγελία γίνει πρώτα από τα παιδιά, τους γονείς ή τον/την σύζυγο του κατηγορούμενου ζευγαριού- τα ανύπαντρα ζευγάρια που κάνουν σεξ μπορούν να φυλακιστούν έως και για ένα χρόνο και εκείνα που ζουν μαζί μπορούν να φυλακιστούν έως και έξι μήνες.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης της Ινδονησίας προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες υποδεικνύοντας ότι ο κίνδυνος είναι μικρότερος για τους τουρίστες επειδή όποιος κάνει την καταγγελία στην αστυνομία θα είναι πιθανότατα Ινδονήσιος υπήκοος.

Αν και μεγάλο μέρος της διαδικτυακής συζήτησης αντανακλά την αυστραλιανή στάση του “δεν υπάρχει πρόβλημα, φίλε”, εξακολουθεί να υπάρχει μια ισχυρή υποβόσκουσα ανησυχία.

Οι Αυστραλοί γνωρίζουν πολύ καλά πόσο σοβαρό μπορεί να είναι να μπλέξεις με τις αρχές της Ινδονησίας – ακόμη και για σχετικά μικρά αδικήματα.
Αλλά το Μπαλί δεν έχει την πολυτέλεια να δεχτεί άλλο ένα πλήγμα στον τουριστικό του τομέα. Η ανάκαμψή του από την πανδημία είναι αργή και πολλές επιχειρήσεις και οικογένειες προσπαθούν ακόμη να πάρουν πίσω ό,τι έχασαν.

Το 2019, ένα ρεκόρ 1,23 εκατομμυρίων Αυστραλών τουριστών επισκέφθηκαν το Μπαλί, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ινδονησίας, μια μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα το Περθ.

Συγκρίνετε αυτό με το 2021 – όταν μόλις 51 ξένοι τουρίστες επισκέφθηκαν το νησί για ολόκληρο το έτος λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με τα αρχεία της Statistica.

Ο τουρισμός της Ινδονησίας ενισχύεται πάντως – τον Ιούλιο του 2022, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ινδονησίας κατέγραψε πάνω από 470.000 αφίξεις ξένων τουριστών στη χώρα – ο υψηλότερος αριθμός από την περίοδο της χαλάρωσης των περιορισμών του Covid-19 τον Οκτώβριο του περασμένου έτους.

Ο Φιλ Ρόμπερτσον, αναπληρωτής διευθυντής Ασίας στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έγραψε στο Twitter ότι οι νέοι νόμοι θα “ανατινάξουν τον τουρισμό του Μπαλί.

Εξαρτώμαι πραγματικά από τον τουρισμό

Ένας ξεναγός ονόματι Γιομάν, ο οποίος εργάζεται στο Μπαλί από το 2017, δήλωσε στο BBC ότι ο αντίκτυπος από τους νέους νόμους θα μπορούσε να είναι “πολύ σοβαρός” σε ολόκληρη την Ινδονησία, αλλά ιδιαίτερα στο νησί των διακοπών.

Είμαι πολύ, πολύ ανήσυχος, επειδή εξαρτώμαι πραγματικά από τον τουρισμό”, είπε.

Το Μπαλί έχει ιστορικό γεγονότων – τόσο ανθρωπογενών όσο και φυσικών καταστροφών – που έχουν επηρεάσει τον αριθμό των επισκεπτών στο νησί.

Ο πόλεμος του Κόλπου, οι βομβαρδισμοί στο Μπαλί, οι εκρήξεις ηφαιστείων, το όρος Σεμέρου (ηφαίστειο), το όρος Ριντζάνι (ηφαίστειο) και στη συνέχεια το Κόβιντ. Ο τουρισμός του Μπαλί επηρεάζεται εύκολα”, δήλωσε ο Γιομάν.

Αλλά η κυβέρνηση της Ινδονησίας έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για να προσπαθήσει να προσελκύσει ξανά ξένους στις ειδυλλιακές ακτές της.

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ανακοίνωσε μια νέα δελεαστική επιλογή βίζας, η οποία επιτρέπει στους ανθρώπους να ζουν στο νησί έως και 10 χρόνια.

Και φυσικά δεν είναι μόνο οι τουρίστες από την Αυστραλία που θα μπορούσαν να επηρεαστούν.

«Πολλοί τουρίστες θα προτιμήσουν να πάνε αλλού αντί να ρισκάρουν να πάνε στη φυλακή μόλις εφαρμοστεί ο νόμος»

Η Καναδή ταξιδιωτική μπλόγκερ Melissa Giroux, η οποία μετακόμισε στο Μπαλί για 18 μήνες το 2017, δήλωσε στο BBC ότι “σοκαρίστηκε” από το γεγονός ότι ο νόμος όντως πέρασε, μετά από χρόνια συζητήσεων.

“Πολλοί τουρίστες θα προτιμήσουν να πάνε αλλού αντί να ρισκάρουν να πάνε στη φυλακή μόλις εφαρμοστεί ο νόμος”, δήλωσε η κ. Giroux, η οποία γράφει το blog A Broken Backpack.

“Και δεν σκέφτομαι καν τους εργένηδες που έρχονται στο Μπαλί για να διασκεδάσουν ή αυτούς που ερωτεύονται κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους”.

Δείτε επίσης: Επεισόδια – Πυροβολισμός 16χρονου: «Είμαστε άνθρωποι ειρηνικοί – Να διαδηλώνουμε, αλλά χωρίς ζημιές», λέει ο Πρόεδρος των Ρομά (vid)

Loading