Ηνωμένο Βασίλειο: Σχεδιάζει νόμο για την αποτροπή αιτήσεων ασύλου από αφίξεις μικρών σκαφών

Η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ σχεδιάζει νέους νόμους για να εμποδίσει τους ανθρώπους που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο με μικρά σκάφη να ζητήσουν άσυλο, καθώς αναζητά τρόπους για να σταματήσει μια εισροή μεταναστών που διασχίζουν τη Μάγχη, αναφέρει το Bloomberg

Συζητώντας τη νομοθεσία που αναμένεται να εισαχθεί αυτή την εβδομάδα, ο Κρις ΧίτονΧάρις, υπουργός Εξωτερικών για τη Βόρεια Ιρλανδία, είπε ότι θα μπορούσαν να δοθούν περισσότερες επιλογές στους επίδοξους μετανάστες, ενώ έδωσε λίγες λεπτομέρειες σε συνεντεύξεις στο Sky News και το BBC σήμερα.

propoli

Η νομοθεσία είναι πολύ ασπρόμαυρη“, είπε ο ΧίτονΧάρις στον Sky. “Αν έρχεστε στη χώρα παράνομα, δεν μπορείτε να ζητήσετε άσυλο“.

Ο Σουνάκ είπε ότι το να εμποδίζει τους αιτούντες άσυλο να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με μικρά σκάφη συχνά φουσκωτά σκάφη, λέμβους ή καγιάκ είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές του. Το σκάφος φέυγει συνήθως από τη Γαλλία και ο Σουνάκ αναμένεται να συζητήσει την κατάσταση όταν συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι την Παρασκευή.

Η παράνομη μετανάστευση δεν είναι δίκαιη για τους Βρετανούς φορολογούμενους, δεν είναι δίκαιη για όσους έρχονται εδώ νόμιμα και δεν είναι σωστό να επιτρέπεται στις εγκληματικές συμμορίες να συνεχίσουν το ανήθικο εμπόριο τους“, είπε ο Σουνάκ στην εφημερίδα Sunday Express. “Αν έρθετε εδώ παράνομα, δεν θα μπορείτε να μείνετε“.

Ο ΧίτονΧάρις επεσήμανε τις “ασφαλείς και νόμιμες” διαδρομές που χρησιμοποιούν οι πρόσφυγες που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Ουκρανία και το Αφγανιστάν ως επιτυχημένα μοντέλα.

Ενώ η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ήδη νόμο για την αντιμετώπιση της κρίσης των μικρών σκαφών, ο ΧίτονΧάρις είπε ότι χρειάζονται περισσότερα για να αντιμετωπιστεί το άγχος που ασκεί η αυξημένη παράνομη μετανάστευση στις κοινότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σημειώθηκε πέρσι ρεκόρ 45.756 μεταναστών, οι οποίοι έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της Μάγχης, δηλαδή πάνω από 60% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Από τον Μάιο, περίπου το 42% όσων φτάνουν με μικρά σκάφη προέρχονται από την Αλβανία, την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρεί ασφαλή χώρα, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Χρειαζόμαστε επίσης κάποια νομοθεσία πέρα από αυτό που κάνουμε, ώστε να μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι που έρχονται παράνομα σε αυτή τη χώρα μπορούν να επιστραφούν το συντομότερο δυνατό“, δήλωσε ο ΧίτονΧάρις στο BBC News. “Θα επιστραφούν ή θα σταλούν κάπου όπως η Ρουάντα“.

Το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα μετανάστευσης της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου – να πετάξει αιτούντες άσυλο περίπου 4.000 μίλια μακριά και συγκεκριμένα στο έθνος της ανατολικής Αφρικής – κρίθηκε νόμιμο από επιτροπή δικαστών τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, οι νομικές προκλήσεις συνεχίζονται και καμία πτήση δεν έχει αναχωρήσει προς τη Ρουάντα μέχρι στιγμής.

Δείτε επίσης: Ηνωμένο Βασίλειο: Θα θεσπίσει νόμο που θα επιβάλλει όρους για τις απεργίες

Loading