ΗΠΑ: Αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν το πλωτό φράγμα στο Τέξας
FILE - A kayaker walks past large buoys being used as a floating border barrier on the Rio Grande, Aug. 1, 2023, in Eagle Pass, Texas. A federal judge on Wednesday, Sept. 6, ordered Texas to move a large floating barrier to the riverbank of the Rio Grande after protests from the the U.S. and Mexican governments over Republican Gov. Greg Abbott’s latest tactic to stop migrants from crossing America’s southern border. (AP Photo/Eric Gay, File)

ΗΠΑ: Αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν το πλωτό φράγμα στο Τέξας

Την απομάκρυνση του πλωτού φράγματος στον ποταμό Ρίο Γκράντε, με στόχο την αποτροπή της εισόδου παράτυπων μεταναστών από το Μεξικό, επέβαλαν οι αρχές της πολιτείας του Τέξας

Η αφαίρεση έχει διορία να πραγματοποιηθεί έως τις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ δεν θα επιτραπεί ξανά η τοποθέτηση αντίστοιχων κατασκευών, χωρίς να ληφθεί η απαραίτητη έγκριση.

Ο δικαστής Ντέιβιντ Έζρα απεφάνθη ότι ο πλωτός φράκτης, μήκους περίπου 300 μέτρων, που αποτελείται από σημαδούρες, στις οποίες είναι τοποθετημένες λεπίδες, στο Ιγκλ Πας του Τέξας τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση του Γκρεγκ Άμποτ, χωρίς την απαραίτητη ομοσπονδιακή έγκριση.

Ο κυβερνήτης Άμποτ είχε δηλώσει ότι ‘δεν ζητεί έγκριση’ για την επιχείρηση Lone Star, το αντιμεταναστευτικό πρόγραμμα βάσει του οποίου το Τέξας τοποθέτησε το πλωτό φράγμα“, υπογράμμισε ο ομοσπονδιακός δικαστής. “Δυστυχώς για το Τέξας, ο ομοσπονδιακός νόμος προβλέπει την έκδοση άδειας πριν την τοποθέτηση εμποδίων στα πλωτά ποτάμια της χώρας“.

Ο Άμποτ ζήτησε την ανάπτυξη του πλωτού αυτού φτάγματος τον Ιούλιο στο πλαίσιο του προγράμματος Lone Star, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και του λαθρεμπορίου, στα σύνορα ΗΠΑΜεξικού.

Δικηγόροι της πολιτείας του Τέξας υποστήριξαν ότι η πολιτεία δεν χρειάζεται να πάρει ομοσπονδιακή έγκριση, καθώς ο ποταμός Ρίο Γκράντε δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζεται “πλωτός ποταμός”. Ακόμη, ισχυρίστηκαν πως η πολιτεία είχε δικαίωμα να κατασκευάσει αυτόν τον φράκτη ως άμυνα απέναντι στην “εισβολή” παράτυπων μεταναστών.

Παρόλα αυτά, ο Έζρα απέρριψε και τα δύο αυτά επιχειρήματα, σημειώνοντας ότι ο ισχυρισμός του Τέξας ότι είναι αντιμέτωπο με “εισβολή” είναι ένα “πολιτικό ζήτημα“, το οποίο δεν μπορεί να επιλυθεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Από μεριάς του, ο Άμποτ ανακοίνωσε ότι η πολιτεία θα ασκήσει έφεση στην απόφαση του Έζρα.

“Η απόφαση είναι λανθασμένη και θα ανατραπεί σε δεύτερο βαθμό. Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου απλώς παρατείνει την εσκεμμένη άρνηση του προέδρου Μπάιντεν να αναγνωρίσει ότι το Τέξας δικαιωματικά αναλαμβάνει να κάνει τη δουλειά που θα έπρεπε να κάνει (εκείνος)”, έγραψε ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης στο Twitter.

Το Τέξας είναι έτοιμο να πάει αυτή τη μάχη ως το Ανώτατο Δικαστήριο“, τόνισε.

Το πλωτό αυτό φράγμα είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του κόσμου σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και του ίδιου του Μπάιντεν.

Η υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, Αλίσια Μπάρσενα, είχε διαμαρτυρηθεί, από τα τέλη Ιουνίου, τρεις φορές για τον φράκτη αυτό, ενώ μετέφερε τα αιτήματα της χώρας της απευθείας στον Αμερικανό ομόλογό της Άντονι Μπλίνκεν και τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Αλεχάντρο Μαγιόρκας τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Μεξικανοί αξιωματούχοι καταγγέλλουν ότι ο φράκτης αυτός παραβιάζει διμερείς συμφωνίες με τις ΗΠΑ για τη διαχείριση του ποταμού.

Ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για τον πλωτό φράκτη και έχει χαρακτηρίσει τις ενέργειες του Άμποτ απάνθρωπες“.

Δείτε επίσηςΚαταδίωξη στη Θεσσαλονίκη: Τράκαραν στα διόδια και έφυγαν με τα πόδια

Loading

Play