ΗΠΑ: Ανακοινώσεις «θρίλερ» για τον πληθωρισμό

Θρίλερ φαντάζουν οι ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Το μεσημέρι της Τετάρτης – και ενώ οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου σημείωναν ισχυρή άνοδο στις συναλλαγές πριν από το άνοιγμα της Wall Street –  ανακοινώθηκε ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ήταν στο 8,3% τον Απρίλιο , ενώ είχε φτάσει στο 8,5% τον Μάρτιο.

Τα μεγάλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι είναι η πρώτη φορά από τον περασμένο Αύγουστο – όταν ξεκίνησαν οι πιέσεις στις τιμές – που ο πληθωρισμός «φρενάρει» , κάτι που ενδεχομένως δείχνει ότι η αμερικανική οικονομία μπαίνει σε μία φάση ομαλοποίησης. 

Ωστόσο, το γεγονός ότι ο πληθωρισμός καταγράφηκε στο 8,3% – και όχι στο 8,1%, όπως είχαν προβλέψει οι αναλυτές – οδήγησε για αρκετή ώρα τους επενδυτές σε νέο «ξεπούλημα»   μιας και η αγορά προεξοφλεί ότι τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η Fed με την άνοδο των επιτοκίων δεν είναι αρκετά για να τιθασσευθεί η ανοδική τάση των τιμών. Ωστόσο, με την έναρξη της συνεδρίασης, η αγορά αντέδρασε θετικά – και στις 16.50 ώρα Ελλάδας  και οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street κατέγραφαν και πάλι ισχυρή άνοδο. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο χρυσός – που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους κρίσεων – ενώ έπεφτε, ανακάμπτει κατά 0,68%, στα επίπεδα των 1850 δολαρίων ανά ουγγιά

Σε πλήρη κατάρρευση είναι η αγορά των κρυπτονομισμάτων τις τελευταίες ώρες με το Bitcoin να σημειώνει μεγάλη πτώση, συμπαρασύροντας την αγορά η οποία είναι στα «κόκκινα», καθώς οι επενδυτές είναι όλο και λιγότεςρο πρόθυμοι να αναλάβουν ρίσκο. 

Συγκεκριμένα, η «ναυαρχίδα» της αγοράς των crypto, το Bitcoin στις 16:00 διαπραγματευόταν  στα 27.800 ευρώ, σε μία τιμή η οποία είναι η χαμηλότερη εδώ και έναν χρόνο!

Ωστόσο, στις 17.00 ώς Ελλάδας η αγορά των κρυπτονομισμάτων ανέκαμπτε και πάλι. 

bitcoin-1
bitcoin ανά δολάριο ΗΠΑ

Σημαντική άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου στις 16.30 ώρα Ελλάδος, με το Brent να καταγράφει άνοδο μεγαλύτερη του 4% , στα 106,6 δολάρια ανά βαρέλι και το αμερικανικό αργό πάνω κατά 5,9%%, στα 105,2 δολάρια το βαρέλι. Αντίθετα, μετά από το πρωινό ράλι – λόγω της ανακοίνωσης από την Ουκρανία ότι μείωσε τη ροή του ρωσικού αερίου σε έναν από τους αγωγούς που διέρχονται από το έδαφός της – το φυσικό αέριο καταγράφει πάνω από 4,4% πτώση και κινείται στα επίπεδα των 94,3 ευρώ ανά MWh. 

Δείτε επίσης: Μειωμένες οι παραδόσεις ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας