ΗΠΑ: Χαρακτηρίζουν το Ιράν και την Κίνα ως χώρες που ανησυχούν για τη θρησκευτική ελευθερία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες την Παρασκευή χαρακτήρισαν την Κίνα, το Ιράν και τη Ρωσία, μεταξύ άλλων, ως χώρες που προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία βάσει του νόμου περί θρησκευτικής ελευθερίας για σοβαρές παραβιάσεις, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν

Ο Μπλίνκεν σε δήλωσή του ανέφερε ότι εκείνες που χαρακτηρίζονται ως χώρες ιδιαίτερης ανησυχίας – στις οποίες περιλαμβάνονται επίσης η Βόρεια Κορέα και η Μιανμάρ – εμπλέκονται ή ανέχονται σοβαρές παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας.

propoli

Η Αλγερία, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, οι Κομόρες και το Βιετνάμ τοποθετήθηκαν στη λίστα παρακολούθησης.

Αρκετές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Ομάδας Wagner που ευθυγραμμίζεται με το Κρεμλίνο, μιας ιδιωτικής παραστρατιωτικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται στη Συρία, την Αφρική και την Ουκρανία, χαρακτηρίστηκαν επίσης ως οντότητες ιδιαίτερης ανησυχίας. Ο όμιλος Wagner ορίστηκε για τις δραστηριότητές του στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, είπε ο Blinken.

«Σε όλο τον κόσμο, οι κυβερνήσεις και οι μη κρατικοί παράγοντες παρενοχλούν, απειλούν, φυλακίζουν, ακόμη και σκοτώνουν άτομα λόγω των πεποιθήσεών τους», είπε ο Μπλίνκεν στη δήλωση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα σταθούν δίπλα σε αυτές τις καταχρήσεις».

Πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον θα χαιρετίσει την ευκαιρία να συναντηθεί με όλες τις κυβερνήσεις για να περιγράψει συγκεκριμένα βήματα για τη διαγραφή από τους καταλόγους.

Η Ουάσιγκτον έχει αυξήσει την πίεση στο Ιράν λόγω της βίαιης καταστολής των διαδηλωτών. Οι γυναίκες κουνούσαν και έκαψαν μαντίλες – υποχρεωτικές σύμφωνα με τους συντηρητικούς ενδυματολογικούς κώδικες του Ιράν – κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που σηματοδοτούν μια από τις πιο τολμηρές προκλήσεις για την Ισλαμική Δημοκρατία από την επανάσταση του 1979.

Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής και 14.000 έχουν συλληφθεί στις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν μετά τον θάνατο της 22χρονης Κούρδος Mahsa Amini στις 16 Σεπτεμβρίου, μετά την κράτηση της για «ακατάλληλη ενδυμασία».

Οι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών κάλεσαν επίσης την πλειονότητα των Σιιτών Μουσουλμάνων Ιράν να σταματήσει τις διώξεις και την παρενόχληση των θρησκευτικών μειονοτήτων και να σταματήσει τη χρήση της θρησκείας για να περιορίσει την άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Η κοινότητα των Μπαχάι είναι μια από τις πιο σκληρά διωκόμενες θρησκευτικές μειονότητες στο Ιράν, με αξιοσημείωτη αύξηση συλλήψεων και στόχων φέτος, μέρος αυτού που οι ειδικοί του ΟΗΕ αποκαλούσαν ευρύτερη πολιτική στόχευσης διαφορετικών πεποιθήσεων ή θρησκευτικών πρακτικών, συμπεριλαμβανομένων χριστιανών προσήλυτων και άθεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη δυτική κινεζική περιοχή Xinjiang, όπου ζουν 10 εκατομμύρια Ουιγούροι.

Ομάδες για τα δικαιώματα και οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν κατηγορήσει εδώ και καιρό το Πεκίνο για καταχρήσεις κατά της κυρίως μουσουλμανικής εθνικής μειονότητας, συμπεριλαμβανομένης της καταναγκαστικής εργασίας σε στρατόπεδα εγκλεισμού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει την Κίνα για γενοκτονία. Το Πεκίνο αρνείται σθεναρά οποιαδήποτε κατάχρηση.

Οι άλλες χώρες που χαρακτηρίστηκαν ως χώρες ιδιαίτερης ανησυχίας ήταν η Κούβα, η Ερυθραία, η Νικαράγουα, το Πακιστάν, η Σαουδική Αραβία, το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν.

Ο Νόμος για τη Θρησκευτική Ελευθερία των ΗΠΑ του 1998 απαιτεί από τον Πρόεδρο –ο οποίος αναθέτει τη λειτουργία στον Υπουργό Εξωτερικών– να ορίζει ως χώρες ιδιαίτερης ανησυχίας κράτη που θεωρείται ότι παραβιάζουν τη θρησκευτική ελευθερία σε συστηματική και συνεχή βάση.

Ο νόμος δίνει στον Blinken μια σειρά από πολιτικές απαντήσεις, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων ή παραιτήσεων, αλλά δεν είναι αυτόματες.

Δείτε επίσης: ΗΠΑ: “Ο Ρώσος πρόεδρος δεν είναι ειλικρινής για τις ειρηνευτικές συνομιλίες”

Loading