ΗΠΑ: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους για το δικαίωμα στην άμβλωση – Έκκληση για πανεθνική σεξουαλική απεργία 

Οι ΗΠΑ «φλέγονται»: Στους δρόμους οι πολίτες για τις αμβλώσεις 

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την παλαιότερη ετυμηγορία του, την απόφαση Roe v Wade από το 1973, η οποία επέτρεπε τις αμβλώσεις.

Οι Πολιτείες θα μπορούν πλέον να απαγορεύουν τη διαδικασία. «Το Σύνταγμα δεν εκχωρεί το δικαίωμα σε άμβλωση», αναφέρει η απόφαση που προσθέτει ότι «η εξουσία για τη ρύθμιση των αμβλώσεων πρέπει να επιτρέψει στον λαό και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του».

Αφορμή για την ιστορική ανατροπή ήταν η υπόθεση Dobbs v Jackson Women’s Health Organization, η οποία αφορά την απαγόρευση που έθεσε η Πολιτεία του Μισισίπι η οποία απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά τις 15 εβδομάδες. Το Δικαστήριο δικαίωσε την Πολιτεία, βάζοντας τέλος στο συνταγματικό δικαίωμα.

Η απόφαση, όπως σημειώνουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, αφαιρεί το δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν για την διακοπή της κύησης. Προσθέτουν ότι θα μεταμορφώσει την πολιτική ζωή στη χώρα και θα φέρει ένα ντόμινο ολικών απαγορεύσεων σε περίπου τις μισές από τις 50 πολιτείες.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σε όλες τις ΗΠΑ την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή αντιδρώντας στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Δεκάδες συλλήψεις αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ στην πόλη Λίνχμπεργκ της Βιρτζίνια, η αστυνομία διερευνούσε μια υπόθεση βανδαλισμού σε ένα κέντρο εγκυμοσύνης κατά των αμβλώσεων και στο Κολοράντο μια ύποπτη εμπρηστική επίθεση σε ένα παρόμοιο κέντρο κατά των αμβλώσεων, το οποίο ήταν ζωγραφισμένο με γκράφιτι που έγραφε: “Εάν οι αμβλώσεις δεν είναι ασφαλείς, τότε δεν είστε ούτε εσείς.”

 Την ίδια ώρα αρκετές γυναίκες απειλούν με αποχή από το σεξ «μέχρι τα δικαιώματα των αμβλώσεων να γίνουν ομοσπονδιακός νόμος», με τις εκκλήσεις για πανεθνική σεξουαλική απεργία να αποκτούν δυναμική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τα hastags #SexStrike και #abstinence.

Διάσημοι αντιδρούν στον νόμο για την απαγόρευση των αμβλώσεων

Την αντίθεσή τους στον συγκεκριμένο νόμο εξέφρασαν και πολλοί διάσημοι, όπως η Michelle Obama, η Taylor Swift και ο Harry Styles. Οι αναρτήσεις που έκαναν στα social media βρίσκουν σύμφωνη μεγάλη μερίδα του κοινού, το οποίο διαφωνεί με την καταπάτηση της ελευθερίας των γυναικών να έχουν την επιλογή διάθεσης και διαχείρισης του σώματός τους.

Σε μια μακροσκελή ανάρτησή της η Michelle Obama, έγραψε, μεταξύ άλλων
«Είμαι συντετριμμένη που πλέον είμαστε προορισμένοι να μάθουμε τα οδυνηρά μαθήματα της εποχής προτού η απόφαση Roe γίνει νόμος του κράτους – μια εποχή που οι γυναίκες ρίσκαραν τη ζωή τους κάνοντας παράνομες αμβλώσεις.

Ραγίζει η καρδιά μου για τα επίπονα μαθήματα που μας καταδικάζουν να μάθουμε για την εποχή πριν την απόφαση “Roe v. Wade”, όταν οι γυναίκες ρίσκαραν τη ζωή τους καταφεύγοντας σε παράνομες αμβλώσεις.

Μία εποχή όπου η Κυβέρνηση αρνείτο στις γυναίκες τον έλεγχο στην αναπαραγωγική τους διαδικασία, τις υποχρέωνε να προχωρήσουν σε εγκυμοσύνες που δεν ήθελαν και μετά τη γέννηση των παιδιών τους τις εγκατέλειπε.

Αυτά ζούσαν οι μητέρες, οι γιαγιάδες και οι προγιαγιάδες μας και να’μαστε πάλι εδώ.

Οπότε ναι, είμαι συντετριμμένη για το έφηβο κορίτσι, γεμάτο θέληση για ζωή και υποσχέσεις, που δεν θα μπορέσει να τελειώσει το σχολείο ή να ζήσει τη ζωή του όπως το επιθυμεί, επειδή το Κράτος θα έχει τον έλεγχο πάνω στην αναπαραγωγική της διαδικασία.

Όταν δεν κατανοούμε την ιστορία είμαστε καταδικασμένοι να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη».

Αυτοί είναι οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου που κατήργησαν το δικαίωμα στην άμβλωση

Δεν έκρυβε τη χαρά του ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας στο FOX News σχετικά με την ακύρωση της απόφασης για το δικαίωμα της άμβλωσης.

Ο Τραμπ εξήρε το Ανώτατο Δικαστήριο για την απόφασή του να πάψει να αποτελεί η άμβλωση συνταγματικό δικαίωμα, χαρακτηρίζοντας την απόφαση που έβγαλε στους δρόμους χιλιάδες γυναίκες «θέλημα του Θεού».

Η απόφαση «ακολουθεί το Σύνταγμα» και «επαναφέρει τα πάντα σε πολιτειακό επίπεδο, όπως θα έπρεπε ανέκαθεν να ισχύει», προσέθεσε ο Αμερικανός πολιτικός.

Συνολικά, οι τρεις δικαστές που διόρισε ο Τραμπ κι έριξαν στη μειοψηφία τους Δημοκρατικούς είναι οι Νιλ Γκόρσατς, Μπρετ Κάβανο και Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ, η οποία είχε διαδεχθεί τη Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπουργκ ως αναπληρώτρια δικαστίνα του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στη χθεσινή απόφαση, που εγκρίθηκε με ψήφους 6 έναντι 3, τονίζεται ξεκάθαρα ότι «δεν θα πρέπει να ερμηνευτεί ότι αμφισβητεί νομολογίες που δεν σχετίζονται με την άμβλωση».

Δείτε επίσης: ΗΠΑ-άμβλωση: Η χώρα είναι «αποφασισμένη» να υποστηρίξει «τα δικαιώματα στην αναπαραγωγική υγεία» στον κόσμο