ΗΠΑ: Γερουσιαστής καλεί Apple και Google να αποκλείσουν το Tik Tok από τα app stores

Την αφαίρεση του Tik Tok, που ανήκει στην κινεζική ByteDance, από τα «καταστήματα εφαρμογών» της Apple και της Google υπογράμμισε σε σχετική επιστολή του ο γερουσιαστής Michael Bennet, στην επιτροπή πληροφοριών, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters

Ο γερουσιαστής προχώρησε σε αυτή την πρόταση, καθώς αναφέρει ότι η εν λόγω εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.

Η εφαρμογή, την οποία το Κογκρέσο έχει ήδη απαγορεύσει από τις κυβερνητικές φορητές συσκευές, έχει δεχθεί όλο και περισσότερες επικρίσεις λόγω της ανησυχίας ότι η κυβέρνηση της Κίνας θα μπορούσε να τη χρησιμοποιήσει για να συλλέξει δεδομένα για τους Αμερικανούς ή να προωθήσει κινεζικά συμφέροντα.

«Καμία εταιρεία που υπόκειται στις επιταγές του ΚΚΚ (Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος) δεν θα πρέπει να έχει τη δύναμη να συσσωρεύει τόσο εκτεταμένα δεδομένα για τον αμερικανικό λαό ή να επιμελείται το περιεχόμενο σε σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού μας», έγραψε ο Μπένετ στην επιστολή προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alphabet, Σούνταρ Πιτσάι, και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple, Τιμ Κουκ. «Δεδομένων αυτών των κινδύνων, σας καλώ να αφαιρέσετε το TikTok από τα αντίστοιχα καταστήματα εφαρμογών σας αμέσως», έγραψε.

Πριν από την επιστολή του Bennet, οι Ρεπουμπλικανοί πρωτοστάτησαν σε μεγάλο βαθμό στο θέμα του TikTok και των ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια, αν και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Dick Durbin είχε προηγουμένως παροτρύνει τους Αμερικανούς να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία βρίσκεται πλέον στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων σχεδιάζει να διεξαγάγει ψηφοφορία αυτόν τον μήνα για ένα νομοσχέδιο που θα αποσκοπεί στον αποκλεισμό της χρήσης του TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες, επιβεβαίωσε η επιτροπή.

Το 2020, ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε να εμποδίσει νέους χρήστες να κατεβάζουν το TikTok και να απαγορεύσει άλλες συναλλαγές που θα εμπόδιζαν ουσιαστικά τη χρήση του TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η κίνηση αυτή απορρίφθηκε από τα δικαστήρια.

Από την πλευρά της, η εταιρεία λέει ότι η κυβέρνηση της Κίνας δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των πολιτών των ΗΠΑ ή να χειραγωγήσει το περιεχόμενο της εφαρμογής.

Ο διευθύνων σύμβουλος της TikTok Shou Zi Chew πρόκειται να εμφανιστεί ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων τον Μάρτιο.

Δείτε επίσης: Tik Tok: Σάλος με το γλυκό που τραυματίζει παιδιά (ΒΙΝΤΕΟ)

Loading